Πώς να προετοιμαστείτε κατάλληλα για την καισαρική

Ένα στα τρία μωρά στις ΗΠΑ γεννιούνται πλέον με καισαρική τομή.

Βέβαια οι γυναίκες που προχωρούν στην καισαρική προφανώς έχουν λόγους να το κάνουν ωστόσο σύμφωνα με πρόσφατη αυστραλιανή μελέτη σχεδόν το 40% των εγκύων προγραμματίζουν τον τοκετό τους εβδομάδες νωρίτερα, που σημαίνει ότι πολλές από τις γεννήσεις με καισαρική έχουν προγραμματιστεί εκ των προτέρων.

Όποιος και να είναι ο λόγος που το αποφασίσατε και αφού λοιπόν ο γιατρός σας δίνει μια συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα που θα φέρετε το μωράκι σας στον κόσμο, αυτό σημαίνει ότι έχετε άφθονο χρόνο για να προετοιμαστείτε για την επικείμενη άφιξή. Εδώ είναι έξι πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμαστείτε κατάλληλα για τη μεγάλη μέρα!

Προετοιμαστείτε ψυχολογικά για τον καθετήρα

Να ξέρετε ότι στο μαιευτήριο, πριν μπείτε στο χειρουργείο, η μαία θα τοποθετήσει ενδοφλέβιο καθετήρα στο χέρι σας και ορό για να παίρνετε τα απαραίτητα υγρά. Η διαδικασία μπορεί να μην είναι πολύ ευχάριστη αλλά είναι άνετη καθώς έτσι δεν θα χρειάζεται να σηκώνεστε για να πάτε τουαλέτα τα πρώτα 24ωρα μετά την επέμβαση. Αν το ζητήσετε, μπορεί ο γιατρός ή η μαία να κάνουν την εισαγωγή του καθετήρα μετά την περιοχική αναισθησία (αν αυτό έχει αποφασιστεί) ώστε να μη νιώσετε καμία απολύτως ενόχληση.

Να έχετε υπομονή

Το γεγονός ότι η καισαρική είναι προσχεδιασμένη, δεν σημαίνει ότι με το που θα έρθετε στο μαιευτήριο θα σας βάλουν κατευθείαν στο χειρουργείο για να γεννήσετε. Αυτό συμβαίνει μόνο με όσες γυναίκες ξεκίνησαν με φυσιολογικό τοκετό και στη συνέχεια επειδή παρουσιάστηκαν επιπλοκές προχώρησαν σε καισαρική. Όσες λοιπόν κυρίες το έχετε προγραμματίσει εκ των προτέρων εφοδιαστείτε καλού κακού με περιοδικά, ταινίες και χαρτιά που θα σας κρατήσουν απασχολημένες σε περίπτωση καθυστέρησης.

Προγραμματίστε νωρίς το ραντεβού

Προγραμματίστε το ραντεβού όσο το δυνατόν πιο νωρίς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό επειδή πριν από την καισαρική δεν επιτρέπεται να φάτε ή να πιείτε οτιδήποτε τουλάχιστον για οχτώ ώρες. Έτσι αποφεύγονται τυχόν επιπλοκές στην αναισθησία. Αν λοιπόν το ραντεβού σας είναι νωρίς το πρωί θα σας γλιτώσει από τις πολλές λιγούρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και ενώ περιμένετε. Βέβαια να ξέρετε ότι την ημέρα της επέμβασης το πιθανότερο είναι να σας απαγορέψουν το φαγητό ή να σας το χορηγήσουν σε υγρή μορφή και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε στερεά τροφή, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας και τη γνώμη του γιατρού σας.

Ξύρισμα

Αν θέλετε να αποφύγετε τη διαδικασία της αποτρίχωσης (ξύρισμα) που γίνεται στο μαιευτήριο λίγο πριν τη γέννα,  ξυριστείτε μόνες σας ή κάντε αποτρίχωση αφού πρώτα πάρετε τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας.

Κλύσμα

Για την καισαρική απαιτείται το τελευταίο τμήμα του εντέρου να είναι καθαρό, οπότε θα χρειαστεί να κάνετε κλύσμα.

Να έχετε παρέα

Το καλύτερο για να ξεχαστείτε και να αποβάλετε την ένταση είναι να έχετε παρέα καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμονής. Ξεκινήστε μια οικεία συζήτηση με τον σύζυγό σας ή με φίλες και συγγενείς για να μην ακούτε τους ήχους πίσω από τις κουρτίνες…

 

Πηγή: popsugar.com

Exit mobile version