Πότε ξεκινούν οι πρωινές ναυτίες;

Το τεστ εγκυμοσύνης βγήκε θετικό αλλά εσείς αναρωτιέστε γιατί δεν αισθάνεστε καμία διαφορά στο σώμα σας ή γιατί δεν έχετε εκείνες τις πρωινές ναυτίες για τις οποίες έχετε ακούσει τόσα πολλά;

Όπως αποδεικνύεται, οι περισσότερες γυναίκες έχουν τις πρωινές ναυτίες περίπου στα μισά του πρώτου τριμήνου. «Η πρωινή αδιαθεσία εμφανίζεται συνήθως μεταξύ των πρώτων έξι με οχτώ εβδομάδων», λέει ο Michele Hakakha, καθηγητής, Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Μπέβερλι Χιλς και συγγραφέας. «Είναι σχεδόν ανήκουστο να ξεκινήσουν οι πρωινές αδιαθεσίες πριν από τις έξι βδομάδες και σε περίπτωση που κλείσετε τις 14 εβδομάδες κύησης και εν έχετε καμία ενόχληση, τότε το πιθανότερο είναι να μην ταλαιπωρηθείτε καθόλου από πρωινές ναυτίες», συμπληρώνει ο ίδιος. Σε κάθε περίπτωση όμως αν κατά καιρούς έχετε προβλήματα με το στομάχι σας και τάσεις εμετού δεν μπορείτε να κατηγορήσετε την εγκυμοσύνη για τις πρωινές αδιαθεσίες. Στατιστικά πάντως σχεδόν το 80% των γυναικών που αναφέρουν ότι ταλαιπωρούνται από ναυτίες, μπορεί να έχουν αυτή την αίσθηση και οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας, απλά η πλειονότητα αναφέρει ότι είναι πιο έντονες τα πρωινά.

Τι είναι αυτό που προκαλεί όμως αυτό το αίσθημα; Τα ακρινή αίτια είναι άγνωστα. Μπορεί να προκαλείται από ορμονικές μεταβολές ή μειωμένη γλυκόζη αίματος στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης. Αν και μερικές μητέρες τις χειρίζονται με σχετική ευκολία, κάποιες άλλες δηλώνουν ότι είναι εξαιρετικά δυσάρεστες. «Οι απότομες αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών επηρεάζει διαφορετικά τον κέντρο του εγκεφάλου, προκαλώντας την αίσθηση της ναυτίας» λέει η Mara Francis, καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Woodlands του Τέξας και συγγραφέας. «Οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών χαλαρώσουν επίσης το σφιγκτήρα μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου, με αποτέλεσμα οι έγκυες να αισθάνονται περισσότερη καούρα κατά τη διάρκεια του ύπνου ή να ξυπνάνε με ξινίλες του στομάχου», συμπληρώνει η ίδια.

Αλλά ακόμα και μετά το πρώτο τρίμηνο ακόμα κι αν οι ναυτίες έχουν περάσει, μπορεί να επανέλθουν λόγω του μωρού που μεγαλώνει μέσα σας. «Αργότερα στην εγκυμοσύνη, το μωρό που αναπτύσσεται πιέζει τα έντερα και το στομάχι σας και μπορεί να είναι δυσάρεστο” λέει η Francis.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τις πρωινές αδιαθεσίες είναι να τρώτε μικρά γεύματα ή να προσπαθεί συμπληρώνετε λίγο τζίντζερ ή λεμόνι στο φαγητό σας. Διαβάστε σε σχετικό άρθρο του Baby.gr: 10 τρόποι να ανακουφιστείτε από τις πρωινές ναυτίες.

Exit mobile version