Προγεννητική κατάθλιψη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η εγκυμοσύνη είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μιας γυναίκας. Διαρκεί πολύ καιρό, προκαλεί πολλές αλλαγές στο σώμα σας και παράγει ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων. Εάν οι κακές σας διαθέσεις επιμένουν, είναι πιθανό ότι πάσχετε από προγεννητική κατάθλιψη.

Ένα κοινό λάθος είναι να αποδίδεται η κατάθλιψη σε μοναχικούς ανθρώπους που έχουν οικονομικά, οικογενειακά ή άλλα είδη προβλημάτων. Ωστόσο, η προγεννητική κατάθλιψη είναι πολύ πιο κοινή από ότι οι άνθρωποι πιστεύουν: επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το κύριο πρόβλημα με αυτή την ασθένεια, που είναι πιο συχνή από άλλες πιο γνωστές ασθένειες, όπως η προεκλαμψία, είναι ότι πολλές μελλοντικές μητέρες αισθάνονται ντροπή να παραδεχτούν ότι την έχουν. Για το λόγο αυτό οι άνθρωποι γύρω τους πρέπει να αναγνωρίσουν γρήγορα αν μια μητέρα πάσχει από αυτή.

Κατά γενικό κανόνα, η προγεννητική κατάθλιψη αρχίζει να εκδηλώνεται μεταξύ των 6 και 10 εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Είναι επίσης συχνό στους τελευταίους 3 μήνες της εγκυμοσύνης, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία γέννησης του μωρού.

Μερικά συμπτώματα μπορεί να είναι:

Ευερεθιστότητα και σταθερή κακή διάθεση
Ένα αίσθημα κενού και ενοχής κάθε μέρα
Διφορούμενα συναισθήματα προς το μωρό σας
Άγχος και επεισόδια ανεξέλεγκτου κλάματος χωρίς εμφανή λόγο
Απίστευτες σκέψεις για το μέλλον
Δυσκολία στην προσοχή
Μεταβολές στις συνήθειες φαγητού, ύπνου, εργασίας και υγιεινής

Exit mobile version