Ψάρια και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέξετε

Ψάρια και θαλασσινά αποτελούν ένα αγαπημένο γεύμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά όσον αφορά την εγκυμοσύνη χρειάζεται επιπλέον προσοχή σε αυτά που καταναλώνετε.

Σίγουρα αποτελούν πολύ σημαντικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής καθώς είναι καλές πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, των πολύτιμων λιπαρών οξέων Ω3 και άλλων θρεπτικών ουσιών ενώ ταυτόχρονα είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά. Παρ’ ολα αυτά υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην κατανάλωση τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ψάρια απορροφούν τον πιο βλαβερό τύπο του υδραργύρου που βρίσκεται στο περιβάλλον μέσω της διατροφής τους στα μολυσμένα νερά και έτσι, μια ποσότητά του, συσσωρεύεται στο σώμα τους.

Τα επικίνδυνα είναι τα μεγάλα ψάρια όπως ο ξιφίας, ο καρχαρίας, το βασιλικό σκουμπρί, ο τόνος, η παλαμίδα και ο μεγάλος κολιός καθώς απορροφούν περισσότερο υδράργυρο και καλό θα ήταν να αποφεύγονται. Αντίθετα τα πιο μικρά ψάρια είναι ασφαλή από υδράργυρο και πάρα πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό, τόσο της μητέρας όσο και του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Στα ελληνικά νερά αλιεύονται τα μικρά ψάρια όπως η αθερίνα, η μαρίδα, ο γαύρος, η σαρδέλα τα οποία μάλιστα είναι ασφαλή και πολύ υγιεινά οπότε ενδείκνυνται για κατανάλωση από τις εγκύους. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι από τα ψάρια και τα θαλασσινά που έχουν εμφανίσει την πιο χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο είναι οι γαρίδες, ο σολομός και τα μικρά ψάρια όπως οι αθερίνες, ο γαύρος και οι μαρίδες.

Exit mobile version