Ψηλότερα τα μωρά που γεννιούνται καλοκαίρι;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Αγγλία υποστηρίζουν ότι τα μωρά που γεννιούνται στα τέλη του καλοκαιριού ή νωρίς το φθινόπωρο συνήθως είναι ψηλότερα συγκριτικά με τα μωρά που γεννιούνται την άνοιξη ή το χειμώνα.

 

Οι ερευνητές αποδίδουν αυτή τη διαφορά ύψους, περίπου μισό εκατοστό, στο γεγονός ότι οι μητέρες εκτίθενται στον ήλιο και μάλιστα κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού εξέτασαν συνολικά 7.000 παιδάκια. Η μελέτη επίσης διαπίστωσε ότι  τα μωρά που γεννιούνται το καλοκαίρι έχουν πιο πλατιά οστά με συνέπεια η οστική τους μάζα να είναι συνολικά πιο αυξημένη, σε σχέση με τα μωρά που γεννιούνται το χειμώνα και την άνοιξη.

Οι γυναίκες που γεννάνε το καλοκαίρι επωφελούνται από τον ήλιο καθώς το σώμα μας όταν εκτίθεται σε ηλιακή ακτινοβολία παράγει τη βιταμίνη D. Αυτή είναι και η βιταμίνη που χρησιμοποιείται για να οικοδομηθούν γερά οστά. Σε αντίθεση με τις μαμάδες του καλοκαιριού, οι έγκυες του χειμώνα αναγκάζονται να παίρνουν συμπληρώματα της ίδιας βιταμίνης.  

Ο καθηγητής Jon Tobias, ένας από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου, δήλωσε στο BBC: «Τα πλατιά οστά είναι λιγότερα επιρρεπή στην οστεοπόρωση, οπότε οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει την πρώιμη ανάπτυξη των οστών είναι σημαντικό».

Σύμφωνα πάντως με τους ερευνητές, οι έγκυες δεν χρειάζεται να πανικοβάλλονται από τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας, καθώς μια μικρή έκθεση στον ήλιο κάνει καλό.

Exit mobile version