Ραγάδες στην εγκυμοσύνη: Τι μπορώ να κάνω;

Πολλά πράγματα αλλάζουν με την εγκυμοσύνη. Η καθημερινότητα της γυναίκας, ο ύπνος, η αίσθηση της ελευθερίας. Υπάρχουν όμως και πολλές φυσικές αλλαγές στο σώμα.

Η σημαντικότερη από αυτές είναι οι ραγάδες. Γιατί όμως βγαίνουν οι ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Καθώς η κοιλιά μεγαλώνει, επειδή το δέρμα δεν μπορεί να συμβαδίσει, είναι πιθανό να σχηματιστούν ραγάδες. Αυτό συμβαίνει επειδή σπάνε οι ελαστικές ίνες κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Μάλιστα τα σημεία που αναπτύσσονται πιο γρήγορα οι ραγάδες είναι το στήθος και η κοιλιά. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν στους μηρούς, στους γλουτούς και τα μπράτσα. Στην αρχή έχουν κοκκινωπό ή μωβ χρώμα αλλά μετά την εγκυμοσύνη ξεθωριάζουν και θα πάρουν την μορφή λεπτών ασημόχρωμων  γραμμών.

Όλες οι γυναίκες έχουν ραγάδες;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας περίπου το 90% των γυναικών θα βγάλει ραγάδες μετά τον έκτο ή έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης. Αν και η μητέρα σας είχε επίσης ραγάδες, τότε είναι πιο πιθανό να βγάλετε κι εσείς, δεδομένου ότι η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο. Εάν είστε ανοιχτές στην επιδερμίδα, τότε οι ραγάδες σας θα αναπτύξουν ροζ χρώμα ενώ οι γυναίκες με σκούρη επιδερμίδα τείνουν να έχουν ραγάδες ελαφρύτερες από τον τόνο του δέρματος τους.

Η πρόληψη θα βοηθήσει;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη των ραγάδων. Η επάλειψη της κοιλιάς με κρέμες, λοσιόν ή λάδια δεν φαίνεται να εμποδίζει την εμφάνιση τους. Βέβαια καλό θα ήταν να προστατεύσετε το δέρμα σας και να το κρατάτε ενυδατωμένο με κάποια λιπαντική κρέμα, για να γίνει πιο ελαστικό και με αυτό τον τρόπο να περιοριστεί λιγάκι αυτό το φαινόμενο, χωρίς βέβαια να αποτραπεί.

Θεραπεία

Ενώ κάποιες ραγάδες εξασθενούν και παίρνουν ένα ασημί χρώμα, άλλες παραμένουν πιο σκούρες και εμφανείς. Η καλύτερη στιγμή για τη θεραπεία των ραγάδων τονίζει ο Heidi Waldorf, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής δερματολογίας στο Mt. Sinai School of Medicine στη Νέα Υόρκη, είναι όταν έχουν ακόμη κοκκινωπό χρώμα. Ένα μείγμα από εκχύλισμα κρεμμυδιού και υαλουρονικό οξύ μπορεί να βοηθήσει. Σε μια μελέτη γυναίκες που έκαναν καθημερινή χρήση του μείγματος για 12 εβδομάδες δήλωσαν ότι τα σημάδια τους ξεθώριασαν.

Άλλη μια επιλογή είναι η θεραπεία με λέιζερ. Αυτό ενισχύει την ανάπτυξη του κολλαγόνου και συρρικνώνει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Άλλες πάλι γυναίκες απλά εξοικειώνονται με το νέο τους δέρμα και δεν τους απασχολεί η αλλαγή αυτή στο δέρμα. «Γνωρίζοντας ότι απλά δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ξόρκι , έχω αποφασίσει να αγαπήσω τις ραγάδες μου. Νέα καμπύλες, νέο σχήμα, νέο δέρμα» λέει αφοπλιστικά η 38χρονη Maggie Shaw, μητέρα ενός κοριτσιού στο Σαν Φρανσίσκο.

Exit mobile version