Ραγάδες στην εγκυμοσύνη: Συμβουλές για πρόληψη και θεραπεία

Το γυναικείο σώμα περνά μέσα από πολλές φυσικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μία από αυτές είναι και οι ραγάδες.

Πρόκειται για σημάδια που ξεκινούν ως λεπτές, παράλληλες κόκκινες γραμμές στο χόριο (το μεσαίο στρώμα του δέρματος) στον έκτο ή έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης στην περιοχή της κοιλιάς, τους μηρούς, τους γλουτούς και το στήθος. Συμβαίνουν επειδή η κοιλιά μεγαλώνει και το δέρμα δεν μπορεί να συμβαδίσει. Με το πέρασμα του χρόνου, τα σημάδια εξασθενούν και γίνονται λιγότερο αισθητά, αλλά ακόμη και πολλά χρόνια αργότερα , τα σημάδια αυτά θυμίζουν σε κάθε γυναίκα τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης.

Στατιστικά περίπου το 75% – 90% των γυναικών αναπτύσσουν ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τι μπορείτε όμως να κάνετε για να τις αποφύγετε και γιατί εμφανίζονται;

Τι προκαλεί τις ραγάδες;

Οι ραγάδες αναπτύσσονται όταν το κολλαγόνο στο δέρμα τεντώνεται πέρα από το όριο της ελαστικότητάς του. Αυτό προκαλεί «ρωγμές» στο δέρμα που εμφανίζονται ως ραγάδες.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης κι επειδή το μωρό αναπτύσσεται γρήγορα,  αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να ακολουθήσει το δέρμα τις αλλαγές των υποκείμενων ιστών και να «ανοίγει».

Προδιάθεση

Η γενετική προδιάθεση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Αν λοιπόν η μαμά σας δεν έχει αναπτύξει ραγάδες, είναι πολύ πιθανό να μην τις αποκτήσετε ούτε εσείς.

Αυτό φυσικά έχει να κάνει με την ποιότητα του κολλαγόνου που έτσι κι αλλιώς υποβαθμίζεται απλά σε μερικές γυναίκες αυτό συμβαίνει νωρίς, δηλαδή πριν από την ηλικία των 35-40 ετών.

Πώς μπορώ να αποφύγω τις ραγάδες;

Ακόμα κι αν δεν έχετε παρατηρήσει τα σημάδια στο δέρμα σας, μπορείτε να πάρετε τα μέτρα σας ώστε να τις εμποδίσετε.

Υπάρχουν θεραπείες που υπόσχονται απαλλαγή από τις ραγάδες μετά την εγκυμοσύνη;

Υπάρχουν κάποιες θεραπείες αλλά και επεμβατικές τεχνικές που υπόσχονται καλά αποτελέσματα τις οποίες οι γυναίκες μπορούν να δοκιμάσουν.

Άλλες πάλι γυναίκες απλά εξοικειώνονται με το νέο τους δέρμα και δεν τους απασχολεί η αλλαγή αυτή στο δέρμα. «Γνωρίζοντας ότι απλά δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ξόρκι, έχω αποφασίσει να αγαπήσω τις ραγάδες μου. Νέα καμπύλες, νέο σχήμα, νέο δέρμα» λέει αφοπλιστικά η 38χρονη Μαρία, μητέρα ενός κοριτσιού.

Exit mobile version