Τα χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι πλησιάζει ο τοκετός

Αν είστε νέες μανούλες δείτε πώς θα το καταλάβετε

Και η μεγάλη στιγμή πλησιάζει: το μωρό σας έρχεται. Αν είστε ξανά μαμά, γνωρίζετε πότε είναι αυτή η ώρα ή τουλάχιστον πότε πλησιάζει. Ωστόσο οι νέες μαμάδες που για πρώτη φορά βιώνουν το θαύμα της γέννησης, έχουν άγχος πώς θα καταλάβουν ότι πλησιάζει ο τοκετός.

Πέρα από τον γυναικολόγο σας που αυτός θα σας προετοιμάσει και θα σας εξηγήσει σχετικά, είναι και το ίδιο το σώμα σας, που στέλνει μηνύματα για να σας ειδοποιήσει ότι η στιγμή του τοκετού πλησιάζει.

Δείτε ποια είναι αυτά:

Τακτικές και έντονες συστολές:

Όταν θα αρχίσετε να έχετε συστολές θα νιώσετε ότι με την ώρα αυτές προοδευτικά αυξάνονται σε δύναμη αλλά και σε διάρκεια. Τις περισσότερες φορές οι συσπάσεις αρχίζουν από το πάνω μέρος της κοιλιάς, κάτω από το στομάχι, στον πυθμένα της μήτρας και κατεβαίνουν δεξιά-αριστερά προ τα κάτω, με αντανάκλαση του πόνου στη μέση.

Σπάσιμο νερών:

Συνήθως οι συστολές εμφανίζονται μέσα στις επόμενες 12 ώρες από το σπάσιμο των νερών. Όμως, ακόμα κι αν δεν συμβεί αυτό, η επίτοκος εισάγεται στο μαιευτήριο για μεγαλύτερη ασφάλεια, για να αποφύγει τον αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης λόγω διάρρηξης του αμνιακού σάκου.

Κολπικές εκκρίσεις:

Για την προστασία του εμβρύου από μολύνσεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο τράχηλος της μήτρας κλείνει και καλύπτεται εσωτερικά με βλέννα, κάτι που αποτελεί φυσική διαδικασία. Όμως, λίγο διάστημα πριν ή με την έναρξη των ωδίνων, μπορεί να παρατηρήσετε έκκριση βλεννώδους, κολλώδους (σαν ζελέ) ή υδαρούς μορφής σε μικρή ποσότητα.

Διάρροια:

Με την κάθοδο του κεφαλιού του εμβρύου, πιέζεται το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου (το «ορθόν») της μητέρας, με αποτέλεσμα να έχει διάρροια.

Έντονοι πόνοι στην πλάτη:

Εάν τις τελευταίες μέρες της κύησης ο πόνος στην πλάτη γίνει αφόρητος, τότε υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίζετε τις «ραχιαίες ωδίνες».

Exit mobile version