Tα μωρά θυμούνται λέξεις που άκουγαν μέσα από τη μήτρα

Εσείς μιλάτε με το μωρό σας όσο βρίσκεται ακόμα στην κοιλιά σας; Και πολύ καλά κάνετε!

 

Έρευνα απέδειξε οτι τα μωρά μπορούν και θυμούνται λέξεις, τις οποίες άκουγαν όσο βρίσκονταν μέσα στη μήτρα. «Αυτό μας δείχνει πόσο εύκολα προσαρμόζεται ο εγκέφαλος του βρέφους στους ήχους, λέει η Minna Huotilainen, μια εθελόντρια στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Το νεογέννητο μωρό δεν είναι ένας άδειος καμβάς , αλλά έχει ήδη μάθει πώς η μητέρα του ή της και άλλα μέλη της οικογένειας μιλούν.»

Είναι πραγματικά εκπληκτικό το γεγονός ότι τα μωρά μπορούν να θυμηθούν ήχους που άκουσαν μέσα στη μήτρα , ιδίως αν ληφθεί υπόψη το γεγονός οτι ο εγκέφαλός τους και οι συνδέσεις είναι ακόμα υπό ανάπτυξη.

«Υπήρχαν ήδη κάποιες ενδείξεις ότι τα έμβρυα μπορούν να μάθουν , και ότι τα μωρά μπορούν να θυμηθούν τραγούδια ή αποσπάσματα της ομιλίας από την περίοδο που ήταν έμβρυα», δήλωσε η Huotilainen . Οι ερευνητές εξέτασαν τη μνήμη των φινλανδικών εμβρύων από την έκθεσή τους σε μία και μόνη λέξη – » tatata » – που δεν σημαίνει τίποτα στη φινλανδική γλώσσα .

«Είναι η λεγόμενη « ψευδολέξη» που είναι σημαντική για την έρευνα . Έχει τρεις συλλαβές , και την επιλέξαμε για να καταστήσει δύσκολο για τους μικρούς εγκεφάλους να μπορέσουν να τη μάθουν ,» είπε η Huotilaine. «Μια τέτοια λέξη θα μπορούσε να υπάρχει στα φινλανδικά, καθώς ακολουθεί όλους τους κανόνες της φινλανδικής γλώσσας. «

Από την 29η εβδομάδα της εγκυμοσύνης μέχρι την ημέρα του τοκετού, τα βρέφη άκουγαν από την μητέρα τους τη συγκεκριμένη ψευδολέξη. Μετά τη γέννηση , οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τομογραφίες για να ερευνηθεί η δραστηριότητα στους εγκεφάλους όλων των μωρών όταν άκουσαν τη λέξη . Όσα μωρά είχα ακούσει την λέξη κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, “έδειξαν μια ενισχυμένη αντίδραση σε αυτή την συγκεκριμένη λέξη”. 

Φάνηκε, λοιπόν, ότι όσα είχαν ακούσει τις λέξεις έδειχναν μια πιο έντονη αντίδραση στο άκουσμά της και στη συνέχεια, ήταν πιο ικανά να επεξεργαστούν τα ίδια τις λέξεις.

Η Patricia Kuhl , μια ερευνήτρια του λόγου και της ομιλίας και διευθύντρια του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, συμφωνεί με τη μελέτη . «Το γεγονός ότι τα βρέφη μαθαίνουν από τη συχνότητα των ήχων ενώ είναι ακόμα στη μήτρα σημαίνει ότι η εκμάθηση γλωσσών δεν αρχίζει την 1η ημέρα της γέννησης, αλλά ενώ το βρέφος βρίσκεται ακόμη στη μήτρα και ακούει ήχους. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ο εμβρυϊκός εγκέφαλος έχει την ικανότητα αυτή . 

Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς με αφορμή αυτήν την έρευνα;

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το έμβρυο μπορεί να ακούσει τα πάντα από τον έξω κόσμο και να μάθουν από αυτόν. Μιλήστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας . Μπορείτε να μιλήσετε με άλλα άτομα, να ακούσετε μουσική ή να μιλήσετε με το έμβρυο σας! 

 

Πηγή: Babyradio

Exit mobile version