Τα ορμονικά αντισυλληπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη κύησης

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ορμονικά αντισυλληπτικά πριν μείνουν έγκυες έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν χρησιμοποιούν καμία μέθοδο ορμονικής αντισύλληψης, υποστηρίζει νέα μελέτη.

«Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι οι ορμονικές αντισυλληπτικές μέθοδοι, δηλαδή η αντισύλληψη με χάπι, με εμφυτεύματα, με ενέσεις, σε συνδυασμό με ενδομήτρια σπειράματα και σε συνδυασμό με κολπικό δακτύλιο, ενδεχομένως μεγαλώνουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να παρουσιάσει διαβήτη κύησης (GDM)», δήλωσε η Δρ. Sharon Sutherland, από το Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Κλινικής του Κλίβελαντ.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως η μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε από το CDC, προσμέτρησε παράγοντες όπως την ηλικία, τη φυλή, την εκπαίδευση και το επίπεδο του εισοδήματος, την οικογενειακή κατάσταση και την ποιότητα και το επίπεδο της προγεννητικής φροντίδας. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Ο διαβήτης κύησης είναι ένας τύπος διαβήτη που μπορεί να εμφανιστεί σε μια έγκυο γυναίκα ακόμα κι αν προηγουμένως δεν είχε παρουσιάσει ποτέ διαβήτη. Συνήθως ξεκινά στη μέση της εγκυμοσύνης και μπορεί να ελεγχθεί ακολουθώντας ισορροπημένη διατροφή και άσκηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως οι ασθενείς πρέπει να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης. Εάν μάλιστα η κατάσταση δεν ελέγχεται, μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα υγείας τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό. Συνήθως πάντως ο διαβήτης υποχωρεί μόλις η γυναίκα φέρει στον κόσμο το παιδί.

Στη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 2741 εγκυμονούσες και διαπίστωσαν ότι το 8,3 % των γυναικών διαγνώστηκε με GDM.  Η Δρ. Sharon Sutherland όσον αφορά τους περιορισμούς της μελέτης δήλωσε ότι λείπουν πληροφορίες για το πώς διατυπώθηκαν οι ερωτήσεις για την αντισύλληψη, καθώς και η ακριβής χρονική στιγμή και η διάρκεια της χρήσης αντισύλληψης. Επεσήμανε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα πριν από οποιαδήποτε νέα ιατρική συμβουλή.

Πηγή: cbsnews.com

Exit mobile version