Τα πρέπει και τα μη του φυσιολογικού τοκετού

Ο φυσιολογικός τοκετός ακόμη και χωρίς επισκληρήδιο μπορεί να ακούγεται δύσκολος, δεν είναι όμως ακατόρθωτος.

Πολλές είναι μάλιστα οι «γενναίες μανούλες» που το αποφασίζουν από την αρχή να γεννήσουν φυσιολογικά– ασφαλώς όταν δεν υπάρχουν επιπλοκές – ή απλά δεν προλαβαίνουν να κάνουν επισκληρήδιο. Σε κάθε περίπτωση ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να έχετε έναν πραγματικά ανώδυνο και φυσιολογικό τοκετό.

Βρείτε μια υποστηρικτική μαία 

Θα χρειαστείτε μια υποστηρικτική μαία η οποία θα ενθαρρύνει πραγματικά την απόφασή σας να γεννήσετε φυσιολογικά και θα σας βοηθήσει σε αυτό το δύσκολο έργο. Πρέπει ασφαλώς να είναι έμπειρη και να συμμετέχει ενεργά στον τοκετό θυμίζοντας σας να είστε συγκεντρωμένες στις αναπνοές και την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλετε. Έτσι θα συνεργαστείτε καλύτερα και δεν θα υποφέρετε. 

Μην ακούτε ιστορίες τρόμου άλλων γυναικών 

Η θετική σκέψη είναι το παν. Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ακούσετε την ιστορία με τον τρόπο που γέννησε η ξαδέρφη σας όταν χρειάστηκε ξαφνικά να κάνει επείγουσα καισαρική. Διατηρήστε την αισιοδοξία σας απέναντι στον εαυτό σας και μεταλαμπαδεύστε την στο περιβάλλον σας. Όταν κάποιος σας προσεγγίζει και αρχίζει να εξιστορεί την οδυνηρή εμπειρία του τοκετού, απλά διακόψτε τον ευγενικά. 

Μάθετε τεχνικές αντιμετώπισης 

Όσες περισσότερες ψυχικές και σωματικές δεξιότητες διαχείρισης πόνου ξέρετε, τόσο το καλύτερο για εσάς. Τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού θα σας βοηθήσουν όχι μόνο σωματικά αλλά επίσης θα διώξουν το άγχος. Το καλύτερο είναι να τα παρακολουθήσετε με τον μπαμπά!

Μην ξεχνάτε τις ανάγκες του συντρόφου σας

Ναι μεν ο τοκετός είναι γυναικεία υπόθεση ως επί το πλείστον, αλλά είναι μια διαδικασία για την οποία ο μέλλοντας μπαμπάς ασφαλώς ανησυχεί και κάνει ότι περνά από το χέρι του ώστε να βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί τη σύντροφό του. Συμβουλέψτε λοιπόν τον σύντροφό σας να ξεκουράζεται κι εκείνος όσο μπορεί, να τρώει καλά, να είναι ενυδατωμένος ώστε να σας ενθαρρύνει την κατάλληλη στιγμή και να μη τα ‘χάσει! Εκείνη τη στιγμή ο σύζυγός, ο γιατρός και η μαία θα είναι το στήριγμά σας

Προετοιμαστείτε ψυχικά και σωματικά

Η Τζένη πήγαινε κάθε μέρα για περπάτημα περίπου 30 λεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της . Παρακολούθησε επίσης μαθήματα προγεννητικής γιόγκα και όπως παραδέχεται η ίδια, βοήθησε πολύ το σώμα της. «Προσπάθησα να δω τον τοκετό όχι ως μια επίπονη διαδικασία αλλά ως μια διαδικασία που θα με φέρει πιο κοντά στο μωρό μου», λέει χαρακτηριστικά η ίδια. 

Να είστε προετοιμασμένη για το γεγονός ότι θα θέλετε να «παραδοθείτε»

Κάθε γυναίκα που έχει επιλέξει να γεννήσει φυσιολογικά, φτάνει σε ένα σημείο όπου αισθάνεται εξαντλημένη και ότι οι δυνάμεις της την έχουν εγκαταλείψει. Ευτυχώς για τις περισσότερες, όταν έρχεται εκείνη η ώρα, είναι πλέον κοντά στο τέλος του τοκετού. Πάρτε δύναμη από εκείνους που σας περιτριγυρίζουν και επικεντρωθείτε στο γεγονός ότι σε λίγο θα κρατάτε το μωρό στην αγκαλιά σας. 

Exit mobile version