Τα πριν και μετά της καισαρικής τομής – Όσα πρέπει να ξέρετε

Η καισαρική τομή είναι χειρουργική επέμβαση που εφαρμόζεται όταν υπάρχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι που καθιστούν αδύνατο τον φυσιολογικό τοκετό.

Πριν την καισαρική

Στην προγραμματισμένη καισαρική τομή που γίνεται για να προλάβει ο γιατρός έκτακτες καταστάσεις το χειρουργείο μπορεί να γίνει με επισκληρίδειο αναισθησία η οποία είναι ασφαλέστερη από την γενική νάρκωση για τη μητέρα και επιπλέον της επιτρέπει να δει το μωρό να γεννιέται και να το κρατήσει στην αγκαλιά της. Η διαδικασία λοιπόν γίνεται πριν ξεκινήσει το χειρουργείο. Πριν από τη νάρκωση τοποθετείται ορός στο χέρι και καθετήρας στην κύστη.

Στη συνέχεια εκτελούνται δυο χειρουργικές τομές, μια στο τοίχωμα της κοιλιάς, πάνω από την ηβική σύμφυση, και μια χαμηλά στη μήτρα.

Μετά την καισαρική

Την επόμενη μέρα ή ακόμη και αργά το βράδυ της ίδιας, αν έχει γίνει πρωί, η μητέρα πρέπει να σηκωθεί από το κρεβάτι ενώ η ουλή χρειάζεται προσοχή και φροντίδα όσον αναφορά την καθαριότητα της και πρέπει να είναι πάντα στεγνή και καθαρή. Μια εβδομάδα μετά οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν εντελώς φυσιολογικά. Για τις πρώτες 40 ημέρες χρειάζεται ξεκούραση και προσοχή όταν η γυναίκα σηκώνει βάρη. Η ουλή ξεθωριάζει μέσα στους επόμενους 3-6 μήνες

Exit mobile version