Τα τηγανητά πριν την εγκυμοσύνη αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη της κύησης

Οι γυναίκες που καταναλώνουν σε τακτική βάση τηγανητά πριν συλλάβουν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη της κύησης, υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν περισσότερες από 21.000 κυήσεις στις ΗΠΑ, σε διάστημα 10 ετών και διαπίστωσαν ότι ο διαβήτης εμφανίστηκε σε περίπου 850 κυήσεις.

Στο πλαίσιο της έρευνας ρώτησαν τις γυναίκες πόσο συχνά έτρωγαν τροφές όπως τηγανητό κοτόπουλο, τηγανητές πατάτες και τηγανητά ψάρια. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσες κατανάλωναν τηγανητές τροφές μία έως τρεις φορές την εβδομάδα πριν την εγκυμοσύνη είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη της κύησης συγκριτικά με εκείνες που έτρωγαν τηγανητά λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.

Επιπλέον, ο κίνδυνος διαβήτη κύησης ήταν 31% υψηλότερος σε γυναίκες που κατανάλωναν τηγανητά 4-6 φορές την εβδομάδα και ο κίνδυνος υπερδιπλασιαζόταν σε γυναίκες που κατανάλωναν 7 ή περισσότερες μερίδες εβδομαδιαίως.

Όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν τα στοιχεία για τον Δείκτη Μάζας Σώματος, ο κίνδυνος διαβήτη της κύησης ήταν ακόμα αυξημένος αν και πολύ χαμηλότερος.

Ο Δρ Cuilin Zhang και οι συνεργάτες του από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης, δήλωσε ότι τα ευρήματά της μελέτης δείχνουν ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης των τηγανητών μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου διαβήτη κύησης.

Παράλληλα πρόσθεσαν ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα και να μάθουν πώς η κατανάλωση τηγανητών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη της κύησης, μια πολύ συχνή επιπλοκή στην εγκυμοσύνη που μπορεί να έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες για τη μητέρα και το μωρό.  
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ”Diabetologia”.

 

Πηγή: webmd.com

Exit mobile version