Τι μπορεί να ακούσει ένα έμβρυο

Πολλοί είναι εκείνοι που εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι ένα έμβρυο έχει αναπτύξει την ακοή του και μπορεί να ακούσει διάφορους ήχους. 

 

Περίπου στην 6η εβδομάδα της κύησης, έχουν ήδη αρχίσει να οργανώνονται σε μοναδικούς ιστούς που τελικά θα δημιουργήσουν τον εγκέφαλο, το πρόσωπο, τα μάτια, τα αυτιά και τη μύτη. Παρόλο που ακόμη δεν είναι δυνατόν να ξεχωρίσουν τα αυτιά. Τα αυτιά του εμβρύου αρχίζουν να σχηματίζονται περίπου στους 4 μήνες της εγκυμοσύνης μας και από εκείνη τη στιγμή το έμβρυο αρχίζει και ακούει κάποιους ήχους, έστω και αμυδρά.

Ένας από τους πρώτους ήχους που ακούει είναι ο χτύπος της καρδιάς της μαμάς, αλλά και η φωνή της. Οι μελέτες έχουν δείξει μάλιστα ότι ο ρυθμός της καρδιάς του εμβρύου αυξάνει όταν ακούει τη φωνή της μητέρας του! Όσο περνάει ο καιρός η ακοή του εμβρύου οξύνεται και είναι σε θέση να ακούει και πιο ιδιαίτερους εξωτερικούς ήχους, ενώ από τον 5ο μήνα το έμβρυο φαίνεται να ανταποκρίνεται σε εξωτερικά ερεθίσματα, όπως είναι ρυθμοί και μελωδίες! Γι’ αυτό το λόγο μπορεί να αναγνωρίσει και κάποιο τραγουδάκι που του βάζατε όσο ήταν στην κοιλιά σας και να το ηρεμεί μετά τη γέννησή του.

Exit mobile version