Τι είναι η «απώλεια μνήμης λόγω τοκετού»

Αν είστε νέα μαμά πιθανόν να έχετε ακούσει για την «απώλεια μνήμης λόγω τοκετού», που σύμφωνα με έρευνες είναι ένα συχνό φαινόμενο.

 

Τι είναι όμως αυτό στην πραγματικότητα; Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Μελβούρνη η εγκυμοσύνη και ο τοκετός επηρεάζουν τη μνήμη της γυναίκας. Οι ερευνητές, εξέτασαν 412 έγκυες γυναίκες , 272 μητέρες και 386 γυναίκες χωρίς παιδιά και χωρίς καμία εγκυμοσύνη.

H Julie Henry, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Σίδνεϊ, που πραγματοποίησε την έρευνα, δήλωσε: «Οι έγκυες γυναίκες έχουν μειωμένη μνήμη σε σχέση με υγιή άτομα από 20 έως και 80 ετών. Επίσης η μνήμη μπορεί να μειωθεί αρκετά έως και ένα χρόνο μετά τον τοκετό. Δεν επηρεάζονται όλοι οι τομείς, αλλά εντοπίζεται απώλεια μνήμης όταν οι καταστάσεις γίνονται απαιτητικές ή άγνωστες για τη μητέρα. Σημαντικό ρόλο παίζουν βέβαια και οι ορμόνες!»

Αν, λοιπόν, μετά τον τοκετό παρατηρήσετε να ξεχνάτε μικροπράγματα όπως ακόμα και τον λόγο για τον οποίο μπήκατε μέσα σε ένα δωμάτιο, μην ανησυχείτε. Οι ορμόνες έβαλαν το χεράκι τους και πάλι…

 

Exit mobile version