Τι είναι η λιστερίαση και πώς επηρεάζει την εγκυμοσύνη;

Η λιστερίωση είναι μια επικίνδυνη λοίμωξη που προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται listeria monocytogenes. Επηρεάζει ιδιαίτερα τις γυναίκες που κυοφορούν και τους ανθρώπους με κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Λιστερίαση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι πιθανότητες των εγκύων γυναικών που προσβάλλονται από αυτή τη λοίμωξη είναι 20 φορές υψηλότερες από εκείνες ενός υγιούς ενήλικα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ένα τρίτο των περιπτώσεων λιστερίωσης εμφανίζονται σε έγκυες γυναίκες. Εάν οι γυναίκες συστέλλουν αυτά τα βακτηρίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτό βάζει το μωρό τους σε υψηλό κίνδυνο, καθώς μπορεί να προκαλέσει το θάνατο του εμβρύου.

Οι ορμονικές αλλαγές που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της κύησης επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα των εγκύων γυναικών. Ως αποτέλεσμα, γίνονται πιο ευαίσθητα στη λιστερίωση.

Ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να αποφευχθεί η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων. Ορισμένα τρόφιμα  είναι πιο επιρρεπή να περιέχουν listeria monocytogenes, έτσι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να απέχουν από αυτές.

Η μετάδοση αυτής της λοίμωξης στο έμβρυο συμβαίνει μέσω του πλακούντα. Μπορεί να συμβεί ακόμα και όταν η ίδια η μητέρα δεν έχει δείξει ότι έχει προσβληθεί από τη λοίμωξη. Οι συνέπειες της λιστερίωσης στα αγέννητα μωρά κυμαίνονται από νευρολογικές βλάβες πρόωρης γέννησης, αποβολής και θνησιγένειας.

Ανάλογα με το σημείο της εγκυμοσύνης μια γυναίκα είναι πιο επιρρεπής σε λιστερίωση, οι συνέπειες που προκαλεί στο έμβρυο μπορεί να διαφέρουν. Εάν η μόλυνση εμφανιστεί κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, οι πιθανότητες να μην φθάσει ως το τέλος είναι υψηλότερες.

Εάν η μόλυνση εμφανιστεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της εγκυμοσύνης, τότε υπάρχει πιθανότητα θνησιγένειας. Εάν το μωρό γεννηθεί ζωντανό, μπορεί να έχει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα νεογνά που ξεπερνούν τις δύσκολες επιπλοκές της λιστερίωσης κατά τη διάρκεια της κύησης  μπορεί να εμφανίσουν ακόμα μια σοβαρή λοίμωξη που ονομάζεται σηψαιμία. Εάν η σήψη φτάσει στο νευρικό σύστημα ενός μωρού, αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλίτιδας ή μηνιγγίτιδας στο παιδί.

Το ποσοστό θνησιμότητας των μωρών που μολύνθηκαν με λιστερίαση είναι, δυστυχώς, πολύ υψηλό.

Exit mobile version