Τι να περιμένεις όταν είσαι έγκυος

Η «βίβλος» της εγκυμοσύνης από τις εκδόσεις Διόπτρα

Πρώτα ήρθε το αίσθημα της απρόσμενης χαράς και ο άκρατος ενθουσιασμός. Θα γινόμασταν γονείς για πρώτη φορά. Ένα συναίσθημα που δύσκολα περιγράφεται με λόγια. Ωστόσο, σε κάνει να νιώθεις πολύ ζεστά, όμορφα και γαλήνια. Σιγά σιγά, όταν εδραιώθηκε μέσα μας η νέα πραγματικότητα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε -ποτέ δεν το πιστεύεις, βέβαια, ότι θα γίνεις γονιός μέχρι να κρατήσεις το μωρό σου στα χέρια σου για πρώτη φορά- ένας καταιγισμός από αναπάντητα ερωτήματα αποτελούσε τη νέα μας καθημερινότητα.

Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη

Το άγνωστο και ανεξερεύνητο μονοπάτι της μητρότητας και πατρότητας που ξεκινήσαμε να διαβαίνουμε όσο συναρπαστικό ήταν, άλλο τόσο αγχώδες και ανησυχητικό μας φαινόταν. Τόσο για μένα, όσο και για τον σύζυγό μου, για τους ίδιους αλλά και για αρκετούς διαφορετικούς λόγους, η κάθε μέρα μας ήταν και μια καινούρια πρόκληση.

Τι έπρεπε να περιμένουμε σε κάθε μέρα, εβδομάδα, μήνα της εννιάμηνης (καλώς εχόντων των πραγμάτων) εγκυμοσύνης μου; Πώς αναπτύσσεται το έμβρυο σωστά, ποιοι είναι οι βασικοί έλεγχοι που θα με ηρεμήσουν επιβεβαιώνοντάς μου την άριστη υγεία του; Οι τρόποι γέννας; Αποφασίζω εγώ πώς θέλω να γεννήσω ή οι συνθήκες; Τι κίνδυνοι υπάρχουν σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά;

Και από την άλλη, η καθημερινότητα που είχε να κάνει με εμένα προσωπικά και τις μέχρι πρότινος συνήθειές μου. Μπορώ να συνεχίσω να τρώω τα αγαπημένα μου γλυκά; Ο καφές είναι το μοναδικό πράγμα που δεν μπορώ να κόψω. Θα κάνω κακό στο μωρό μου; Μια βόλτα για ένα κρασάκι με τις φίλες μου επιτρέπεται; Πρέπει να πίνω γάλα κάθε μέρα; Δεν μπορώ να ανεχτώ ούτε τη μυρωδιά του. Η γυμναστική; Η εντατική άσκηση επιτρέπεται; Κι αν πάρω κιλά; Πώς μπορώ να διατηρήσω τη σιλουέτα μου; Το σώμα μου θα αλλάξει, δεν θέλω να αλλάξει. Τι θα κάνω με την γάτα μου; Πρέπει να την χαρίσω σε κάποιον; Έχω πονοκέφαλο, μπορώ να πάρω παυσίπονο; Και με το κινητό μου; Είναι η προέκταση της δουλειάς μου. Θα πρέπει να το αποχωριστώ για την υγεία του μωρού μου; Και το σημαντικότερο όλων. Τι γίνεται με την επαφή μου με τον σύζυγο; Την ξεχνάμε ή επιτρέπεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης; Και άλλα τόσα και τόσα αμέτρητα ερωτήματα που ζητούσανε απάντηση άμεσα, για να μπορέσω να ηρεμήσω και να απολαύσω αυτό το υπέροχο (εκ των υστέρων το αναγνώρισα) ταξίδι που θα με οδηγούσε στην απόλυτη ευτυχία.

Οι απαντήσεις, λοιπόν, ήρθαν μέσα από το βιβλίο της Heidi Murkoff «Τι Να Περιμένεις Όταν Είσαι Έγκυος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Η «βίβλος» της εγκυμοσύνης, όπως την αποκαλούν οι περισσότερες μέλλουσες μανούλες που το συμβουλεύονται, καθώς δεν υπάρχει απορία που να μην βρίσκει την απάντησή της μέσα στις σελίδες της. Ένα βιβλίο, που μαζί με τον σύζυγό μου, μετρίασε τις ανησυχίες μου και ήταν πάντα εκεί όλες εκείνες τις δύσκολες στιγμές που έψαχνα μια σανίδα σωτηρίας τις μέρες που δεν καταλάβαινα τίποτα απ’ όλα όσα μου συνέβαιναν. Αυτό, στην ουσία, που έκανε το συγκεκριμένο βιβλίο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μου, ήταν να με πιάσει από το χέρι και να μου δείξει το πόσο συναρπαστικό ήταν το ταξίδι που μόλις ξεκινήσαμε. Όσο αγχωτικό και ανησυχητικό κι αν έμοιαζε. Το διάβασμά του με ηρεμούσε, οι απαντήσεις του με καθησύχαζαν και όλα όσα μάθαινα από αυτό μου δίνανε κουράγιο και με ενθαρρύνανε μέχρι το τέλος.

Με σαφή, ενδιαφέροντα και κατανοητό τρόπο περιλαμβάνει όλες εκείνες τις πληροφορίες και τις πρακτικές που θα θέλατε να ρωτήσετε τον γιατρό σας αλλά για τον δικό σας λόγο δεν το κάνετε. Οι τελευταίες εξελίξεις της ιατρικής, γενετικής και μαιευτικής -το συγκεκριμένο βιβλίο ακολουθεί τα βήματα της επιστήμης, η οποία συνεχώς εξελίσσεται, και ανανεώνει την ύλη του συνεχώς, με την 5η αναθεωρημένη έκδοση να βρίσκεται σήμερα στα βιβλιοπωλεία- παρουσιάζονται με άμεσο και ευανάγνωστο τρόπο έτσι ώστε οι μέλλουσες μανούλες, αλλά και οι πατεράδες καθώς σε κάθε κεφάλαιο υπάρχει ξεχωριστή ενότητα «Για τον πατέρα», να είναι πλήρως ενημερωμένες και καθόλου αγχωμένες για το τι μέλλει γενέσθαι από την στιγμή που μαθαίνουν ότι διανύουν την πρώτη τους εγκυμοσύνη μέχρι την ημέρα του τοκετού, αλλά, και τις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι.

Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, το γεγονός ότι η Murkoff, μανούλα και η ίδια φυσικά, κατάφερε με τον πιο λιτό και ανεπιτήδευτο τρόπο να μπει στο μυαλό περισσότερων από 22.000.000 νέων μητέρων και να τους δώσει σε ένα μόλις βιβλίο απαντήσεις σε αναπάντητα ερωτήματα που ταλανίζουν τους περισσότερους νέους γονείς.

Ανάμεσα στις εποικοδομητικές σελίδες του, λοιπόν, υπάρχουν πληροφορίες για όλο τον προγεννητικό έλεγχο, την κατανάλωση φαρμάκων και το πόσο ασφαλής είναι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, τις τράπεζες βλαστοκυττάρων, ακόμη και την αντισύλληψη μετά τη γέννα. Επίσης, περιλαμβάνει διατροφικές συμβουλές για τη μέλλουσα μητέρα, τόσο για τη δική της υγεία όσο και για του μωρού της, καθώς και συμβουλές για διαδοχικές εγκυμοσύνες ή πολύδυμες κυήσεις. Ακόμη, μιλάει για το θηλασμό, τις διάφορες επιλογές τοκετού, όπως μέσα στο νερό ή στο σπίτι, τη φυσιολογική γέννα έπειτα από καισαρική αλλά και το πώς μια μητέρα μπορεί να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Φυσικά, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο πώς νιώθει μια μητέρα μετά την γέννα, τις όποιες αλλαγές μπορεί να παρατηρήσει στη διάθεση και το σώμα της και το πώς μπορεί να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Την περίοδο της πρώτης μου εγκυμοσύνης, λοιπόν, θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω ως μια νέα περιπέτεια. Μια περιπέτεια που βίωσα με τον πιο ασφαλή και καθησυχαστικό τρόπο, καθώς το «Τι Να Περιμένεις Όταν Είσαι Έγκυος» κατάφερε να απομακρύνει από μέσα μου κάθε υπερβολική ανησυχία και να με κάνει να νιώσω τόσο ασφαλής -σε συνδυασμό με τον γιατρό μου-, ώστε να μπορέσω να είμαι η πιο ευτυχισμένη γυναίκα στον κόσμο.

Όσο για την δεύτερη; Λόγω εμπειρίας σίγουρα μου φάνηκε ευκολότερη, ωστόσο με τα χρόνια να έχουν περάσει και την παραμικρή λεπτομέρεια να έχει ξεχαστεί, το βιβλίο της Heidi Murkoff αποτέλεσε το καλύτερο «reminder» για όλα όσα υπέροχα θα ακολουθούσαν και πάλι.

Exit mobile version