Τι ρόλο παίζει ο θυρεοειδής αδένας στην εγκυμοσύνη

Ο θυρεοειδής αδένας εκτελεί πολλές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα μας. Η εγκυμοσύνη θέτει επιπλέον ζήτηση σε αυτόν τον αδένα, που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση προβλημάτων θυρεοειδούς για τη μητέρα και το μωρό.

Η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι να παράγει τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και θυροξίνη (Τ4). Αυτές οι δύο πολύ σημαντικές ορμόνες  ρυθμίζουν το μεταβολισμό και τη θερμοκρασία του σώματος. Συμβάλλουν επίσης στις λειτουργίες του εγκεφάλου, της καρδιάς και των μυών,  καθώς και σε άλλα καθήκοντα που σχετίζονται με τη γονιμότητα και την αναπαραγωγή στις γυναίκες.

Μετά από τη σύλληψη, ωστόσο, αυτός ο μικρός αδένας που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ πρέπει να εργάζεται υπερωριακά. Ο θυρεοειδής αδένας αναγκάζεται να αυξήσει την παραγωγή θυροξίνης. Αυτό συμβαίνει επειδή μερικές από τις ορμόνες μεταφέρονται στο έμβρυο μέχρι το μωρό να παράγει τις δικές του.

Με άλλα λόγια, ο θυρεοειδής μπορεί να παράγει αρκετές ορμόνες τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Η ορμόνη Τ4 είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία των θρεπτικών ουσιών που καταναλώνετε και την μετατροπή τους σε ενέργεια. Αλλά είναι επίσης μία από τις ορμόνες που συμβάλλουν στο σχηματισμό του πλακούντα.

Δεδομένου ότι το έμβρυο δεν αναπτύσσει το δικό του θυρεοειδή μέχρι τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, η μητέρα πρέπει να παρέχει τις απαραίτητες ορμόνες τόσο για εκείνη όσο και για το μωρό.

Exit mobile version