Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του τοκετού

Εάν θα γίνετε για πρώτη φορά μαμά, το πιθανότερο είναι να έχετε διαβάσει τα συμπτώματα του τοκετού για να είστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένη.

Αλλά σίγουρα θα αναρωτιέστε «Με τι θα μοιάζει ο πόνος;», «Πώς θα είναι η διαδικασία;» Μάθετε λοιπόν περισσότερα ώστε να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να πάτε στο μαιευτήριο.

Τα πρώτα συμπτώματα του τοκετού

Τα πρώτα συμπτώματα του τοκετού είναι οι συσπάσεις, αλλά αυτές θα είναι διαφορετικές από τις συσπάσεις Braxton Hicks που πιθανώς θα έχετε βιώσει. Αυτές οι συσπάσεις θα μοιάζουν στην αρχή σαν ένα σφίξιμο στην κοιλιά που σταδιακά θα γίνεται πιο έντονο, με μεγαλύτερη συχνότητα και διάρκεια. Οι συσπάσεις Braxton Hicks, από την άλλη πλευρά, είναι απλές, χωρίς ένταση και ανώδυνες. Οι συστολές αυτές αυξάνουν όσο προχωρά η εγκυμοσύνη και έχουν σκοπό να προετοιμάσουν την μήτρα.

Τώρα όσον αφορά τις συστολές του τοκετού, αυτές βοηθάνε στη διαστολή και εξάλειψη του τραχήλου. Στην αρχή θα είναι μικρές και κατά διαστήματα. Μέχρι το τέλος του πρώτου σταδίου του τοκετού όμως θα γίνονται κάθε δύο έως τρία λεπτά ώστε ο τράχηλος να ανοίξει αρκετά.

Ανάλογα με την προσωπική αντίληψη του πόνου, οι συσπάσεις διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Κάποιες τις χαρακτηρίζουν οδυνηρές, κάποιες άλλες όμως απλά άβολες. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει και μια ανάπαυλα μεταξύ των συστολών, για να μπορούν να είναι ανεκτές.

Δεύτερο στάδιο τοκετού – Ενεργός τοκετός

Το δεύτερο στάδιο του τοκετού είναι γνωστό και ως ενεργός τοκετός. Σε αυτό το στάδιο, η διαστολή του τράχηλου μήτρας φτάνει τα 4 ή 5 εκατοστά και οι συσπάσεις είναι πιο έντονες και συμβαίνουν πιο συχνά.

Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει από έξι έως και 12 ώρες. Αν θέλετε να κάνετε επισκληρίδιο, τώρα είναι η ώρα να το ζητήσετε. Ωστόσο, κάποιες μητέρες προτιμούν πιο φυσικές μορφές ανακούφισης από τον πόνο, όπως είναι το μασάζ και οι τεχνικές χαλάρωσης. Ο σύντροφός σας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό το στάδιο του τοκετού και μη διστάσετε να ζητήσετε την υποστήριξη του. Μένοντας απασχολημένες, είτε σερφάροντας στο διαδίκτυο, είτε βλέποντας ταινίες, όλα μπορούν να βοηθήσουν και να αποσπάσουν για λίγο την προσοχή σας από αυτά που συμβαίνουν στο σώμα σας.

Ο τοκετός

Ο τοκετός ξεκινά όταν η διαστολή του τράχηλου της μήτρας θα φτάσει περίπου στα 10 εκατοστά. Αν ρωτήσετε άλλες γυναίκες να σας πουν πώς αισθάνθηκαν, το πιθανότερο είναι να πουν ότι ήταν το πιο δύσκολο στάδιο. Μπορεί να αισθανθείτε τρέμουλο ή να νιώσετε σωματικά άρρωστη. Μερικές γυναίκες μπορεί ακόμη και να τρέμουν ανεξέλεγκτα και να δείχνουν ενοχλημένες από τον σύντροφό τους ή το ιατρικό προσωπικό. Κάποιες μάλιστα ζητάνε να πάνε σπίτι τους, κάτι φυσικά που είναι αδύνατο! Στο τέλος απλά θα γίνουν όλες οι φυσικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ο τράχηλος θα ανοίξει και το μωρό σας θα είναι έτοιμο να έρθει στον κόσμο.

Κι όταν πρέπει να σπρώξω;

Μόλις ο τράχηλός σας ανοίξει θα είστε έτοιμες να σπρώξετε. Αυτό το στάδιο μπορεί να κρατήσει μερικές ώρες ή και μόλις λίγα λεπτά. Ίσως να αισθάνεστε κουρασμένες, αλλά κάποιες γυναίκες παίρνουν δύναμη επειδή συνειδητοποιούν ότι έχουν φτάσει στην τελική ευθεία. Άλλες πάλι αποθαρρύνονται γιατί είναι το πιο δύσκολο στάδιο του τοκετού.

Θα καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να σπρώξετε γιατί θα νιώσετε σαν να έγινε ξαφνικά μια μετακίνηση εντέρων. Ουσιαστικά το ίδιο το σώμα σας θα σας λέει να σπρώξετε. Ακούστε τον γιατρό και τη μαία σας, οι οποίοι θα σας καθοδηγήσουν.

Όταν το κεφαλάκι του μωρού φτάσει στο άνοιγμα του κόλπου μπορεί να το νιώσετε ή να το δείτε. Όταν περίπου το μισό κεφάλι θα είναι ορατό, θα σας πουν να σπρώχνετε πιο απαλά προκειμένου να δώσετε χρόνο στο δέρμα και στους μυς του περινέου (την περιοχή μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού) να τεντώσει χωρίς να σκιστεί. Μπορεί να ακούγεται αποθαρρυντικό αλλά είναι φυσιολογικό.

Μπορεί να αισθανθείτε μια αίσθηση καψίματος όταν το κεφάλι του μωρού θα αρχίσει να βγαίνει. Όταν τελικά θα αναδυθεί θα νιώσετε αμέσως μια αίσθηση ανακούφισης και ευτυχίας.

Και ύστερα;

Μπορείτε κατευθείαν να κρατήσετε το μωράκι σας πριν ακόμα κοπεί ο ομφάλιος λώρος και να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας. Τότε ο ομφάλιος λώρος συστρέφεται και κόβεται και το μωρό σκουπίζεται για να μην κρυώσει. Για κάποιες μαμάδες οι εικόνες είναι θολές και δεν θυμούνται πότε κόπηκε ο ομφάλιος λώρος επειδή η  προσοχή τους είναι στραμμένη στο μωρό τους.  

Μια μαμά πάντως μας εξομολογήθηκε: “Οι συσπάσεις μπορεί να είναι επώδυνες, αλλά για όλα υπάρχει ένα διάλειμμα που βοηθά. Οι τεχνικές αναπνοής που έμαθα στα μαθήματα ανώδυνου τοκετού με βοήθησαν αρκετά όταν ήρθε η ώρα να σπρώξω! “

Πηγή: mom365.com

Exit mobile version