Το αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη βλάπτει την ψυχική υγεία των παιδιών

Οι έγκυες γυναίκες που πίνουν περισσότερα από τέσσερα ποτήρια κρασιού την ημέρα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψουν την ψυχική υγεία του αγέννητου παιδιού τους, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η άμετρη κατανάλωση του αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας στα παιδιά όταν φτάσουν μέχρι την ηλικία των 11 και να διαμορφώσουν μια υπερκινητική συμπεριφορά.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα παιδιά των οποίων οι μαμάδες καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ την περίοδο της εγκυμοσύνης έχουν χαμηλές επιδόσεις και στο σχολείο.

«Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή που σκοπεύουν να κάνουν σύντομα παιδιά θα πρέπει να έχουν επίγνωση των πιθανών κινδύνων που σχετίζονται με την κατανάλωση του αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμα και αν αυτό συμβαίνει μόνο περιστασιακά», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής Kapil Sayal, από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

Σύμφωνα με τον ίδιο η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως η κατανάλωση περισσότερες από 3-4 μονάδες αλκοόλ την ημέρα που ισοδυναμεί σε δύο ποτήρια μπύρας, τέσσερα σφηνάκια τζιν τόνικ ή τέσσερα ποτήρια κρασιού.

Το ένα τέταρτο των μητέρων που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχτηκε ότι ξέφυγε τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και περισσότερες από τις μισές μητέρες είπαν ότι έπιναν αλκοόλ μία ή δύο φορές τον μήνα.

Η πλειοψηφία των γυναικών παραδέχτηκε ότι είχαν πιει αλκοόλ τουλάχιστον μια φορά στις 18 εβδομάδες της κύησης και 2 φορές όταν είχαν φτάσει τις 32 εβδομάδες της κύησης.  

Τα ευρήματα της μελέτης τονίζουν την ανάγκη για σαφή αλλαγή της πολιτικής όσον αφορά τα πρότυπα κατανάλωσης του αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερες από 4.000 γυναίκες και πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ σε συνεργασία με το Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

Παλαιότερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Δανίας είχε επίσης χτυπήσει των κώδωνα του κινδύνου στις μέλλουσες μαμάδες συστήνοντας την αποφυγή του αλκοόλ καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τότε οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μικρή ποσότητα αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποκτούσαν παιδιά που ήταν σταθερά συναισθηματικά και είχαν καλύτερη συμπεριφορά όταν έφταναν στην ηλικία των 7 ετών …

Πηγή: DailyMail.com

Exit mobile version