Το γάλα στην εγκυμοσύνη «μεγαλώνει» ψηλά παιδιά

Οι μαμάδες που πίνουν πολύ γάλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είναι πιθανό να έχουν ψηλά παιδιά στην εφηβεία, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Μια ομάδα επιστημόνων παρακολούθησε για 20 συνεχόμενα χρόνια 685 ζεύγη Δανών μαμάδων-παιδιών, καταγράφοντας την κατανάλωση γάλακτος κατά την εγκυμοσύνη και το ύψος των παιδιών στην ηλικία των 20 ετών.

Τα μωρά ζυγίστηκαν και μετρήθηκαν όταν γεννήθηκαν και ακολούθησε η ίδια διαδικασία σχεδόν 20 χρόνια αργότερα.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό European Journal of Clinical Nutrition, δείχνουν ότι οι έφηβοι και των δύο φύλων ήταν γενικά ψηλότεροι εάν οι μητέρες τους είχαν πιει περισσότερο από 150ml γάλακτος ημερησίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συγκριτικά με τα παιδιά των οποίων οι μαμάδες έπιναν λιγότερο γάλα.

Με το τέλος της εφηβείας τους, είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου δύο.

Ο Thorhallur Halldorsson, ερευνητής του Δανέζικου Ινστιτούτου State Serum δήλωσε: «Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί πολλοί παράγοντες προγεννητικής διατροφής ή περιβάλλοντος που να εξηγούν την ανάπτυξη των παιδιών. Η κατανάλωση γάλακτος, πάντως, μπορεί να είναι ένας από αυτούς. Αυξάνει το βάρος και το ύψος του μωρού στην γέννα, ενώ υπάρχει περίπτωση να σχετίζεται και με το ύψος του παιδιού στην ενήλικη ζωή του.»

Exit mobile version