Το ποσοστό των καισαρικών τομών μπορεί να μειωθεί αν οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη υπομονή

Ο αριθμός των καισαρικών τομών μπορεί να μειωθεί κατά το ήμισυ, αν οι γυναίκες έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για να σπρώξουν και μεγαλύτερη υπομονή, υποστηρίζει νέα μελέτη για μαμάδες.

Και ένας Αυστραλός γυναικολόγος συμπληρώνει ότι ένας άλλος λόγος που οι καισαρικές έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, είναι επειδή οι ίδιες οι μητέρες θέλουν να επιταχύνουν τη διαδικασία!

Στη νέα έρευνα σε μαμάδες που κυοφορούσαν το πρώτο τους παιδί, συμμετείχαν τυχαία κάποιες γυναίκες στις οποίες δόθηκαν περίπου τρεις ώρες για να σπρώξουν. Σε κάποιες μάλιστα επετράπη να προσπαθήσουν μια επιπλέον ώρα, χωρίς ιατρική παρέμβασή.

Συνολικά το 43,2% των γυναικών προσπάθησαν για περίπου 3 ώρες να φέρουν το μωρό τους στον κόσμο με φυσιολογικό τρόπο και μόλις το 19,5% των γυναικών προχώρησαν τελικά σε καισαρική τομή.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού American Journal of Obstetrics and Gynecology, συμμετείχαν 78 ετοιμόγεννες γυναίκες, οι οποίες και γέννησαν τελικά στο Thomas Jefferson University Hospital στις ΗΠΑ.

«Η μελέτη έδειξε πραγματικά αυτό που βλέπαμε στην πράξη εδώ και χρόνια. Κάποιες γυναίκες χρειάζονται απλά περισσότερο χρόνο για να σπρώξουν», λέει ο Δρ. Alexis Gimovsky, ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

«Ενθουσιαστήκαμε όταν διαπιστώσουμε ότι μειώσαμε δραματικά τις κασαρικές τομές, στη συγκεκριμένη ομάδα γυναικών, συμπληρώνει ο ίδιος.

Ο Δρ. Lionel Steinberg, γυναικολόγος από τη Μελβούρνη, τονίζει ότι κατά τη διάρκεια της καριέρας του, η οποία μετρά 30 χρόνια, φροντίζει να δίνει στις μαμάδες περισσότερο χρόνο στην τοκετό, τόσο στην πρώτη και όσο και στην δεύτερη φάση. «Αυτό θα μειώσει σημαντικά τα ποσοστά της καισαρικής τομής σε ολόκληρο τον κόσμο», προσθέτει.

Ο Δρ. Steinberg λέει ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναικολόγοι δεν είναι ότι βιάζονται να ολοκληρωθεί ο τοκετός, αλλά ότι η μέλλουσα μητέρα και ο σύντροφος είναι ανήσυχοι για την άφιξη του μωρού. «Είναι μια ομαδική προσπάθεια μεταξύ γυναικολόγου, μαίας, μητέρας και πατέρα. Όλοι πρέπει να κάνουμε υπομονή», καταλήγει ο Steinberg.

Το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας, λέει ότι το 2011, 95.894 γυναίκες στην Αυστραλία γέννησαν με καισαρική τομή, δηλαδή περίπου 1 στις 3 γυναίκες.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το ποσοστό των καισαρικών τομών κυμαίνεται από 50%-70% στο σύνολο των γεννήσεων, ανάλογα με το μαιευτήριο –τα υψηλότερα ποσοστά αναφέρονται κυρίως στα ιδιωτικά– αλλά και τον αριθμό των γεννήσεων που πραγματοποιεί «έκαστο». Και αυτό, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ε.Ε. είναι περίπου 25% και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει «επιτρεπτό» ποσοστό καισαρικών το 15%, με πρόσφατες μελέτες Αμερικανών ειδικών να το ανεβάζουν στο 20%.

Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις όπου η καισαρική τομή είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την υγεία της μητέρας ή του μωρού.

Exit mobile version