Χρήσιμες συμβουλές που θα κάνουν εύκολη τη ζωή μιας νέας μαμάς

Μικρά κόλπα που θα σας βοηθήσουν

Η νέα καθημερινότητα με το μωρό φέρνει αλλαγές, ειδικά για μια νέα μαμά μιας και γι αυτήν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Ειδικά, το πρώτο διάστημα, επικρατεί το… χάος. Ωστόσο, ένας σωστός προγραμματισμός βοηθάει πολύ στην προσαρμογή των νέων δεδομένων.

Από τα πρωινά παιδικά τσιριχτά μέχρι το βραδινό ύπνο αργά το βράδυ, σας δίνουμε πρακτικές συμβουλές για να γίνει ομαλότερη η μετάβαση στα νέα σας καθήκοντα.

Ταΐστε το μωρό σας

Εάν θηλάζετε θα πρέπει να γνωρίζετε από την αρχή ότι χρειάζεται προσπάθεια να εδραιωθεί ο θηλασμός και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο. Θα πρέπει λοιπόν να αφήνετε το μωρό να θηλάσει όσο θέλει και όποτε θέλει για να χορταίνει και να κοιμάται ήρεμο.

Ένα μικρό κολπάκι:

Εάν το μωρό σας αποκοιμιέται στα 5 λεπτά ταΐσματος γαργαλίστε του τα ποδαράκια και αυτό θα ξυπνήσει και θα συνεχίζει να θηλάζει. Ωστόσο, αυτό μην το δοκιμάσετε μόνο και μόνο για να αδειάσετε το στήθος σας όταν το μικρό νυστάζει, γιατί εκείνη την ώρα μπορεί το βρέφος να έχει περισσότερη ανάγκη τον ύπνο από το γάλα σας.

Απαλύνετε τον πόνο των κολικών

Τους κολικούς τους παθαίνουν τα περισσότερα νεογέννητα και είναι μια κατάσταση στην οποία νοιώθουν δυσφορία και πόνο στο στομάχι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μωρό να κλαίει ασταμάτητα για διάστημα 3 έως και 5 ωρών. Συνήθως οι κολικοί εμφανίζονται αργά το απόγευμα.

Ένα μικρό κολπάκι:

Για να απαλύνετε τον πόνο, ξαπλώστε το μωρό σας και μιμηθείτε με τα πόδια του την κίνηση των πεντάλ του ποδηλάτου. Δοκιμάστε ακόμα να το χτυπήσετε ελαφρά στην πλάτη για να μπορέσει να ρευτεί.

Η σωστή θερμοκρασία του νερού για το μπάνιο του

Όταν έρθει η ώρα να κάνετε μπάνιο το μωρό σας σίγουρα θα ανησυχείτε για τη σωστή θερμοκρασία του νερού. Λοιπόν, η θερμοκρασία του νερού για το νεογέννητό σας θα πρέπει να είναι κάτι μεταξύ χλιαρού και καυτού.

Ένα μικρό κολπάκι:

Για να μάθετε αν το νερό το μπάνιο του μωρού σας έχει τη σωστή θερμοκρασία, τοποθετήστε τον αγκώνα σας μέσα στη μπανιερίτσα του για να το ελέγξετε. Αν στον αγκώνα σας αισθανθείτε ότι είναι πολύ ζεστό ή κρύο, θα είναι ακριβώς το ίδιο και για το μωρό σας. Εάν νιώσετε ότι το νερό έχει μια γλυκιά και ζεστή αίσθηση, τότε είναι ασφαλές για το μωρό σας.

Μην φτιάχνετε πρόγραμμα στο νεογέννητο

Οι περισσότεροι θα σας πουν ότι το μωρό θα πρέπει να ακολουθεί ένα πρόγραμμα, αμέσως μετά τη γέννησή του. Λάθος, λάθος, λάθος. Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων και μηνών, το καλύτερο είναι να ακολουθήσετε εσείς τη δική του ρουτίνα. Είναι φυσιολογικό το νεογέννητό σας να ξυπνά κάθε δύο ώρες… Μην ανησυχείτε.

Ένα μικρό κολπάκι:

Αρχίστε να μαθαίνετε το μωρό σας γιατί αυτό μας δείχνει τι ακριβώς αισθάνεται και θέλει με τον τρόπο του. Αν παράδειγμα θέλει να θηλάσει το σίγουρο είναι ότι θα ψάχνει στα τυφλά να βρει το στήθος και θα έχει ανοιχτό το στοματάκι του σαν πουλάκι!

Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας

Θα σας δώσουν χιλιάδες συμβουλές. Αυτές μπορεί να είναι αντιφατικές μεταξύ τους και σίγουρα θα σας προκαλέσουν άγχος. Ακόμα και αν το μωρό σας είναι μια χαρά και ο παιδίατρος σας είναι ευχαριστημένος με την ανάπτυξή του, πάντα κάποιος κάτι θα πει για τις γονικές σας… δεξιότητες. Είναι φυσικό στην αρχή να αισθάνεστε ανασφαλείς και συνεχώς να αναρωτιέστε αν αυτό που κάνετε είναι το σωστό.

Ένα μικρό κολπάκι:

Μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές: ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ όλες τις «συμβουλές» που σας δίνουν, εκτός από αυτές που θα σας δώσει ο γιατρός του μωρού σας.

Ελέγξτε εάν το μωρό σας παίρνει το απαραίτητο για την ηλικία του βάρος και εάν η ανάπτυξή του είναι ομαλή. Όσο διάστημα ο παιδίατρος είναι ευχαριστημένος με την ανάπτυξη του παιδιού σας, δώστε στον εαυτό σας ένα ελαφρύ κτύπημα στην πλάτη!

Αφήστε τον μπαμπά να βοηθήσει

Είναι φυσικό ότι το μητρικό σας ένστικτο είναι ισχυρό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο μπαμπάς πρέπει να «εξοριστεί» από τη φροντίδα του μωρού. Σίγουρα αισθάνεστε ότι είστε η μόνη που καταλαβαίνει τι νιώθει το μωρό σας, από το τάισμα του, τις συνήθειες ύπνου, μέχρι την αλλαγή πάνας. Αφήστε το σύντροφό σας να αναλάβει και αυτός μέρος τη φροντίδα του μωρού, και να σας βοηθήσει να ξεκουραστείτε.

Ένα μικρό κολπάκι:

Μπορείτε να ζητήσετε από το σύντροφό σας να αλλάξει την πάνα του μωρού, ενώ εσείς κάνετε κάτι άλλο. Εάν θηλάζετε το μωρό, μπορείτε να αντλήσετε το γάλα και να το αποθηκεύσετε σε μπουκαλάκια, έτσι ώστε το τάισμα του μωρού να μην είναι μόνο δικιά σας απασχόληση.

Ως μητέρα, θα καταλάβετε το μωρό σας καλύτερα, και το ένστικτό σας θα σας δείχνει πάντα τι είναι σωστό για το μωρό σας. Να θυμάστε είναι απολύτως φυσικό να έχετε μία άχαρη και χαοτική ρουτίνα τις πρώτες εβδομάδες που θα έχει γεννηθεί το μωρό σας. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας αν αισθάνεστε κάπως έτσι. Αντ ‘αυτού, προσπαθήστε να βρείτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας για να ξεκουραστείτε και να κάνετε πράγματα που θα σας βοηθήσουν να νικήσετε το άγχος.

Exit mobile version