10 ορόσημα τον πρώτο χρόνο του μωρού

Ο πρώτος χρόνος με το μωρό στο σπίτι είναι γεμάτος με συγκινητικές στιγμές αφού τα πάντα είναι πρωτόγνωρα. Δείτε τα ορόσημα του μωρού τον πρώτο χρόνο της ζωής του μέσα από 10 αξιολάτρευτες φωτογραφίες!

Χαμόγελο

Μετά από σχεδόν δύο μήνες και αφού έχουν περάσει πολλές άγρυπνες νύχτες και έχετε δει πολλά δάκρυα στο προσωπάκι του μωρού σας, ίσως έχετε εντοπίσει κι ένα φευγαλέο χαμόγελο. Αυτή είναι και η καλύτερη ανταμοιβή! Όταν το μωρό σας θα γίνει περίπου 2 μηνών θα δείτε το πρώτο χαμόγελό του. Ο ήχος της φωνής σας ή το πρόσωπό σας και μόνο είναι αρκετό για να χαμογελάσει για πρώτη φορά.

Γέλια

Αν το κλάμα του μωρού έχει αρχίσει να σας φτάνει στα όριά σας το διάστημα αυτό, δηλαδή περίπου στους 4 μήνες θα ακούσετε τον πιο γλυκό ήχο που έχετε ακούσει ποτέ: το γέλιο του μωρού σας. Το καλύτερο είναι πως ένα μωρό γελάει πολύ εύκολα οπότε είναι στο χέρι σας να το ακούτε ξανά και ξανά. Το γαργαλητό είναι συνήθως αυτό που προκαλεί και τα περισσότερα γέλια.

Όνειρα γλυκά

Ο ύπνος καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός για τους γονείς. Μετά από περίπου 4 – 6 μήνες τα περισσότερα μωρά κοιμούνται όλη τη νύχτα και μαζί με αυτά και οι γονείς τους.

Κάθισμα

Όταν το μωρό αρχίσει να κάθεται μόνο του, χωρίς τη βοήθειά σας, είναι η πρώτη φάση της απόκτησης κινητικότητας. Τα περισσότερα μωρά όταν είναι 5 – 6 μηνών μπορούν και κάθονται με υποστήριξη είτε βάζοντας τα χεράκια τους μπροστά είτε στηριζόμενα πάνω σε έπιπλα ή μαξιλάρια. Μόνα τους θα μπορούν να στηρίζονται 7-9 μηνών περίπου.

Μπουσούλημα

Όταν το μωρό σας γίνει 8 μηνών θέλετε δεν θέλετε θα αρχίσετε την γυμναστική αφού όλη μέρα θα τρέχετε από πίσω του. Μέχρι να γίνει 9 μηνών θα έχει ανιχνεύσει όλο το σπίτι!

Bye- Bye

Όταν το μωράκι σας θα αρχίσει να κουνάει το χεράκι του για «αντίο» δεν θα είναι απλά ένα χαριτωμένο τέχνασμα αλλά πραγματική έκφραση επικοινωνίας! Γύρω στους 9 – 10 μήνες τα περισσότερα μωρά έχουν αρχίσει να συνδέουν τους ήχους με τις χειρονομίες.

Τα χέρια στο στόμα

Μεταξύ 9-12 μηνών τα μωρά έχουν αρχίσει να τρώνε με το κουτάλι αναπτύσσοντας και καλύτερο έλεγχο τους σώματός του με αποτέλεσμα να αρπάζουν ότι αντικείμενο βρεθεί μπροστά του. Επιπλέον τα μωρά σε αυτή την ηλικία αγαπούν να εξερευνούν τη γεύση και την υφή του φαγητού επομένως οι σαλιάρες είναι εξαιρετικά απαραίτητες!

Στέκεται όρθιο

Μέχρι 12 μήνων τα περισσότερα μωρά έχουν αρχίσει να στέκονται χωρίς να στηρίζονται από κάπου. Μπορεί επίσης να κάνουν μικρά βηματάκια ενώ βέβαια ακουμπάνε πάνω σε έπιπλα ή άλλα αντικείμενα.

Το πρώτο βήμα

Ίσως είναι η πιο περήφανη στιγμή για τους γονείς. Οι φωτογραφίες το διάστημα αυτό δεν θα σταματάνε αφού θα θέλετε να αποθανατίζετε κάθε βήμα του μωρού σας. Να ξέρετε πάντως ότι δεν περπατάνε όλα τα μωρά στα πρώτα τους γενέθλια. Το φυσιολογικό είναι μεταξύ 9 – 17 μηνών. Τα περισσότερα πάντως κάνουν τα πρώτα τους βήματα όταν είναι περίπου 13 μηνών.

Η πρώτη λεξούλα

«Μαμά, μπαμπά!» Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ακούτε το μωρό σας να σας αποκαλεί μαμά ή μπαμπά και αυτό συμβαίνει γύρω στους 12 μήνες. Τότε είναι που τα περισσότερα μωρά προσπαθούν να μιμηθούν τους άλλους και λένε τουλάχιστον μια κανονική λέξη. Σε λίγο καιρό όμως δεν θα σταματήσουν να μιλάνε!  

Exit mobile version