10 περίεργα πράγματα που δεν ξέρετε για τα μωρά

Αν είχατε την εντύπωση ότι το μωρό σας αμέσως μετά την γέννα θα ήταν σαν κι εκείνα τα μωρά που βλέπετε στις ταινίες του Hollywood, μάλλον θα απογοητευτήκατε όταν το πρωτοείδατε.

Τα μωρά έχουν κάποια χαρακτηριστικά …λίγο περίεργα που οι περισσότεροι αγνοούμε. Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά.

Λυγισμένα ποδαράκια

Φανταστείτε ότι ήταν συμπιεσμένα στην μήτρα για εννέα μήνες. Θέλουν χρόνο λοιπόν για να ισιώσουν. Αυτό θα συμβεί περίπου στους εννέα μήνες, όταν κάνουν και τα πρώτα τους βηματάκια. 

Λευκά σπυράκια

Δεν είναι ακριβώς νεογνική ακμή αλλά είναι αισθητά σε όλους τους γονείς όταν πάνε να φιλήσουν αυτά τα αξιαγάπητα μαγουλάκια. Συνήθως εμφανίζονται λίγους μόνο μήνες μετά την γέννηση και πρόκειται για νιφάδες της εξωτερικής στοιβάδας του δέρματος που παγιδεύονται στα εσωτερικά στρώματα και τελικά εμφανίζεται αυτός ο ερεθισμός. Αυτά τα μικροσκοπικά λευκά ή κίτρινα σπυράκια, που ονομάζονται milia, είναι πιο συχνά στη μύτη, το πηγούνι, και τα μάγουλα. Δεν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε, θα φύγουν μόνα τους με τον καιρό. 

Ακμή

Όπως τα παιδιά στην εφηβεία, έτσι και τα νεογέννητα τα προσβάλλει η ακμή. Μπορεί να την παρατηρήσετε από την γέννηση ή να εμφανιστεί μετά από μερικές εβδομάδες. Υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορείτε να κάνετε αλλά βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας δεν είναι ιδρωμένο και σκουπίζετε τακτικά τα σάλια. Επίσης πλένετε με ήπιο σαπούνι το κορμάκι και το προσωπάκι του μωρού, χωρίς τρίψιμο.

Τρίχες

Είτε το μωρό σας έχει μπόλικο μαλλί στο κεφαλάκι είτε λίγο, υπάρχει μια πιθανότητα να έχει τρίχες στο σώμα του. Μπορεί να υπάρχουν στους ώμους, κάτω από τους ώμους, κατά μήκος της πλάτης, ακόμη και πίσω από τα αυτάκια. Δεν μπορείτε να κάνετε κάτι, σύντομα θα πέσουν. 

Κοψίματα και γρατζουνιές

 

Σπάνια έχετε αφήσει το μωρό μόνο κι αν ναι ίσως μόνο για πέντε λεπτά. Κι όμως βλέπετε να υπάρχουν κοψίματα και γρατζουνιές ακόμη και στο πρόσωπό του. Τα νύχια του μωρού μακραίνουν γρήγορα. Απλά πάρτε ένα ψαλιδάκι και κάντε στο μωράκι σας το πρώτο του μανικιούρ. Μπορείτε επίσης να του φορέσετε τα ειδικά γαντάκια. 

Αδιάκοπο φτέρνισμα

Αν πιάνετε τον εαυτό σας να λέει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας στο μωρό «Γίτσες» και αγχώνεστε για τυχόν αλλεργίες ή κρυολογήματα, ηρεμήστε. Τα μωρά φτερνίζονται πολύ συχνά, επειδή εξακολουθούν να έχουν κάποια αμνιακό υγρό και επειδή δεν είναι εξοικειωμένα με τα μικροσκοπική σωματίδια που υπάρχουν στον αέρα και εισέρχονται στην ευαίσθητη ακόμα μυτούλα του.

Ρυτίδες

Πω πω, το μωρό σας μεγαλώνει γρήγορα! Αστειευόμαστε!  Συχνά τα μικρότερα και πρόωρα βρέφη έχουν πιο ρυτιδωμένο δέρμα από τα τελειόμηνα βρέφη, αλλά σε γενικές γραμμές όλα τα βρέφη έχουν κάποιες μικρές ρυτίδες στα χέράκια και τα ποδαράκια τους και είναι φυσιολογικό. Απλά αφήστε το μωρό σας μεγαλώσει και να ισιώσει το δέρμα του, δεν θα αργήσει!

Πρησμένα γεννητικά όργανα

Δεν είναι μόνο τα στήθη του μωρού που μπορεί να είναι λίγο πρησμένα αλλά και τα γεννητικά όργανα, λόγω της έκθεσης των ορμονών. Τα γεννητικά όργανα τόσο των αγοριών όσο και των κοριτσιών κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πρησμένα, οπότε μην φρικάρετε, αν τα πράγματα φαίνονται κάπως δυσανάλογα εκεί κάτω.

Κεφαλάκι σε σχήμα κώνου
Μετά από μια φυσιολογική γέννα, το κεφαλάκι του μωρού είναι επίμηκες και έχει το σχήμα κώνου. Μην φοβάστε, σε 2 – 3 μέρες μετά την γέννηση θα αλλάξει σχήμα.

Αλλήθωρα ματάκια

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας αν το μωρό σας φαίνεται να αλληθωρίζει. Τα μάτια ενός νεογέννητου δεν κινούνται πάντα σε τέλεια αρμονία. Αυτό το βλέμμα οφείλεται απλώς στο γεγονός ότι και τα υπόλοιπα μέρη του σώματος θέλουν χρόνο για να συντονιστούν, όπως το λύγισμα των μυών.

Exit mobile version