Τι πρέπει να ξέρουν όλοι οι γονείς (ειδικά μετά από μια δύσκολη μέρα)

Σε όποιο στάδιο του ταξιδιού σας ως γονείς κι αν βρίσκεστε, θα έχετε διαπιστώσει πώς υπάρχουν καλές μέρες και κακές μέρες. Αν το παιδάκι σας είναι νεογέννητο, λίγο μεγαλύτερο, νήπιο ή σχολικής ηλικίας, τότε αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε αυτό.

Στα μάτια των παιδιών σας, είστε πάρα πολλά πράγματα, ειδικά καθώς μεγαλώνουν. Κάποιες μέρες θα είστε ο εχθρός τους. Κάποιες άλλες μέρες θα είστε ο καλύτερος τους φίλος. Αλλά κάθε μέρα, όσο χρονών κι αν είναι τα παιδιά σας, είστε το πιο σημαντικό πρόσωπο για εκείνα.

Για τα νεογέννητα είστε ο κόσμος όλος!

Για εννέα μήνες σας είχαν “από κοντά”. Ήταν όλα γύρω τους! Και μετά ξαφνικά δεν είστε πουθενά στον ορίζοντα. Σίγουρα μπορεί να έχετε απομακρυνθεί μόλις πέντε μέτρα και να έχετε πάει στην κουζίνα, μόλις το μωρό σας έχει αποκοιμηθεί αλλά εκείνο δεν αισθάνεται τη μυρωδιά σας και γι΄αυτό βάζει τα κλάματα. Δεν μπορεί να αισθανθεί την ζεστασιά σας ούτε να ακούσει τους χτύπους της καρδιάς σας.

Καθώς περνάει ο καιρός θα αρχίσει σιγά σιγά να προσαρμόζεται στο νέο περιβάλλον, να γίνεται πιο ανεξάρτητο και να παρηγορεί τον εαυτό του με αντικείμενα και άλλα πρόσωπα. Αλλά αυτό απαιτεί χρόνο. Δεν μπορεί να συμβεί εν μια νυκτί. Δεν μπορεί να συμβεί ακόμα και κατά τη διάρκεια ενός μήνα.

Προς το παρόν λοιπόν, αφήστε τα βρώμικα πιάτα στον νεροχύτη, αφήστε τα ρούχα στο πλυντήριο και αφήστε τα κρεβάτια ξέστρωτα. Δεν πειράζει. Επικεντρωθείτε στο νεογέννητο μωρό σας γιατί για εκείνο είστε τα πάντα και το μόνο που χρειάζεται είναι να σας έχει κοντά του.

Για τα μικρά παιδιά, είστε το κομμάτι που τους λείπει

Σε αυτό το στάδιο, είναι δύσκολο για τα παιδιά να έχουν την αίσθηση της ταυτότητας τους, εκτός και αν είστε μαζί τους. Ένα παιδάκι ενός χρονών ας πούμε, δεν μπορεί να φάει μόνο του το φαγητό του άρα είστε το «χεράκι του». Όταν δεν είστε μαζί του, εκείνο χάνεται.

Σίγουρα του αρέσει να εξερευνεί το περιβάλλον του αλλά αισθάνεται καλύτερα όταν είστε κι εσείς μαζί. Όταν του κρατάτε το χεράκι το ενθαρρύνετε να κάνει πράγματα που μόνο του ενδεχομένως δεν θα τολμούσε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το ενθαρρύνεται και με τον καιρό η αυτοπεποίθησή του θα μεγαλώνει.

Για τα νήπια είστε ο καλύτερός τους φίλος

Τα νήπια είναι γεμάτα περιέργεια και εσείς είστε ο οδηγός τους σε αυτό το φανταστικό ταξίδι. Σίγουρα, το να παίζετε το «κάμπινγκ», όταν έχετε ένα εκατομμύριο άλλα πράγματα να κάνετε δεν είναι και το καλύτερό σας αλλά το χαμόγελο ευτυχίας που έχει ζωγραφισμένο το παιδί σας στο προσωπάκι του είναι η καλύτερη αποζημίωση.

Ψάξτε για νεράιδες στον κήπο. Κρύψτε το τέρας στην πίσω αυλή. Ταξιδέψτε σε ολόκληρο τον κόσμο με το καλάθι με τα άπλυτα. Επισκεφθείτε τα λούτρινα ζωάκια που βρίσκονται στον ζωολογικό κήπο του υπνοδωματίου. Μαζί σας μπορούν να κάνουν τα πάντα!

Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είστε ο δάσκαλός τους

Και όπως κάθε δάσκαλός, θα πρέπει να δώσετε απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις. Μπορεί να χρειαστεί να εξηγήσετε γιατί οι δεινόσαυροι δεν υπάρχουν πια, γιατί ο σούπερμαν μπορεί να πετάξει, γιατί τα ψάρια αναπνέουν στο νερό και πώς ο Άγιος Βασίλης καταφέρνει να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο μόλις σε μία νύχτα.

Η διδασκαλία σας θα τα μάθει πώς να συμπεριφέρονται και ναι είναι τεράστια ευθύνη αλλά είναι και μαγικό παράλληλα!

Exit mobile version