4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα νεογέννητα

Συγχαρητήρια! Μετά από εννέα μήνες αναμονής κρατάτε τελικά το μωρό στην αγκαλιά σας. Αυτό το θείο δώρο θα σας χαρίσει πολλή χαρά, ένα εκατομμύριο στιγμές υπερηφάνειας και μερικές εκπλήξεις.

Διαβάστε παρακάτω 4 πράγματα που ίσως αγνοούσατε για τα νεογέννητα.  

Οι Αρειανοί επιτίθενται

Ίσως να παρατηρήσατε ότι το μωρό σας δεν σας μοιάζει και πολύ. Για την ακρίβεια δεν μοιάζει ούτε στον σύζυγό σας αλλά ούτε και έχει καμιά σχέση με εκείνα τα μωρά που χαζεύατε στα περιοδικά που διαβάζατε στις αίθουσες αναμονής. Όχι δεν έγινε κανένα λάθος, δικό σας είναι το παιδί. Απλά τα μωρά που βλέπατε στα περιοδικά δεν ήταν νεογέννητα.

Άμα το ξανασκεφτείτε υπάρχει μια λογική. «Η αλήθεια είναι ότι τα νεογέννητα μοιάζουν λίγο με εξωγήινους» λέει χαριτολογώντας ο παιδίατρος και συγγραφέας Gwenn O’Keeffe. «Έχουν μεγάλο κεφάλι, φολιδωτό δέρμα και μακριά άκρα», συμπληρώνει.

Εάν μάλιστα ο τοκετός σας ήταν πολύωρος και δύσκολος υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να σας φαίνεται περίεργη η φυσιογνωμία του μωρού σας. Όμως, δεν πρέπει να ανησυχείτε. Τα σημάδια του στρες, της ταλαιπωρίας και του σοκ που υπέστη, θα χρειαστεί να περάσουν μερικές ώρες για να σβήσουν από το πρόσωπό του και το κεφαλάκι του. Εάν δηλαδή έχει ένα πιο κωνικό σχήμα θα πάρει το κανονικό του σχήμα τις επόμενες μέρες. Επιπλέον λέει ο κ. O’Keeffe επειδή το μωρό βρισκόταν σε έναν σάκο για εννέα μήνες δεν είχε την ευκαιρία να αναπτύξει πολύ μυϊκό ιστό. Το γεγονός αυτό του προσδίδει μια χαλαρότητα στο σώμα. Το σίγουρο είναι ότι το μωρό σας σύντομα θα γίνει ένα χαριτωμένο βρέφος. Μέχρι τότε μπορείτε να απολαύσετε αυτή τη φάση  για όσο διαρκέσει διότι παρόλο που τα νεογνά δεν είναι έτοιμα να πρωταγωνιστήσουν σε διαφήμιση έχουν μια παράξενη ομορφιά, τουλάχιστον στα μάτια των γονιών τους.

Μια μαμά μάλιστα κάποτε είχε πει: «To πρώτο μου μωρό έμοιαζε με πιθηκάκι, το δεύτερο ήταν σαν γριούλα και το μικρό μου έμοιαζε με βατραχάκι. Νομίζω πως όλα ήταν πανέμορφα!»

Δεν φαντάζεστε τι βγάζουν από μέσα τους!

Τα νεογνά μπορεί να φαίνονται πολύ αδύνατα αλλά όταν πρόκειται για εμετό ή για τις κενώσεις τους το πιθανότερο είναι να εκπλαγείτε από το μέγεθος και τη ποσότητα!

Σε μια πρόσφατη έρευνα της ιστοσελίδας Babycenter.com, το 41% των νέων μαμάδων παραδέχθηκε ότι το πιο ενοχλητικό ήταν το φτύσιμο του φαγητού στα ρούχα. «Έμεινα έκπληκτη από το πόσες φορές έπρεπε να αλλάξω τα ρούχα μου» λέει η Rachel Teichman, μητέρα δύο κοριτσιών.

Αλλά γιατί φτύνουν τόσο πολύ; Απλά τα πράγματα. «Ο μυς που λειτουργεί ως βαλβίδα μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου είναι μικροσκοπικός στα νεογέννητα με αποτέλεσμα να βγάζουν πολύ εύκολα την τροφή», εξηγεί ο κ. O’Keeffe .

Για τον λόγο αυτό μη ξεχνάτε να κρατάτε όρθιο το μωρό σας μετά το φαγητό για να το βοηθήσετε να ρευτεί και να μειωθεί η ένταση και η συχνότητα του εμετού.
«Τα περισσότερα βέβαια μωρά ξεπερνάνε αυτό το στάδιο μετά του 4 ή 5 μήνες », συμπληρώνει ο κ. O’Keeffe .

Όσον αφορά βέβαια τις κενώσεις δεν υπάρχουν και πάρα πολλά που μπορείτε να κάνετε παρά μόνο να εφοδιαστείτε με πολλές πάνες και να διατηρήσετε το χιούμορ σας!

Το δέσιμο θα είναι απίστευτο

Οι περισσότερες μητέρες θα σας πουν ότι η στιγμή που αντίκρυσαν το μωρό τους ήταν η πιο ευτυχισμένη της ζωής τους. “Ήταν σαν να με χτύπησε κεραυνός. Δεν μπορώ να το εξηγήσω” εξομολογείται μια μαμά.  

Άλλες πάλι γυναίκες θέλουν το χρόνο τους και η μεγαλύτερη τους έκπληξη είναι ακριβώς αυτό: το ότι δεν ερωτεύτηκαν αμέσως τα μωρά τους και το δέσιμο αναπτύχθηκε σταδιακά. “Η κόρη μου είναι 3 1/2 εβδομάδων και την αγαπώ μέχρι θανάτου » λέει μια μαμά. «Αλλά δεν έγινε σε μια στιγμή. Ήθελα χρόνο”, προσθέτει.

«Είναι πολύ σημαντικό να παίρνετε μια ανάσα », λέει ο κ. O’Keeffe . «Μην αισθάνεστε ενοχές αν βγείτε π.χ ένα βράδυ με τον σύντροφό ή μια φίλη σας. Είναι σημαντικό να σας λείψει το μωρό.»

Εάν μετά από μερικές εβδομάδες βέβαια εξακολουθείτε να έχετε πρόβλημα σύνδεσης με το μωρό μιλήστε με τον γιατρό σας. Η επιλόχιος κατάθλιψη μετά τον τοκετό είναι μια παροδική μελαγχολία που πολλές γυναίκες βιώνουν αλλά ξεπερνιέται.

Θα εκπλαγείτε από τον εαυτό σας

Ίσως να πιστεύατε ότι δεν θα δώσετε ποτέ στο μωρό σας πιπίλα και τώρα το σπίτι είναι γεμάτο με πολύχρωμες πιπίλες. Ή να νομίζατε πως δεν θα ανησυχούσατε για τα μικρόβια και τώρα περιμένετε τους επισκέπτες στην πόρτα με ένα μπουκαλάκι  απολυμαντικό για τα χέρια.

«Όλοι οι γονείς το παθαίνουν αυτό», λέει ο κ. O’Keeffe . Η Susan, μητέρα ενός 2χρονου κοριτσιού δηλώνει: «Πάντα πίστευα ότι ήταν αηδιαστικό όταν οι γονείς καθάριζαν τη μύτη του παιδιού τους με τα χέρια, αλλά τώρα είμαι κι εγώ σαν αυτούς τους γονείς!»

Exit mobile version