5 σημάδια ότι το μωρό σας υποφέρει από το άγχος του αποχωρισμού

Το μωρό σας πλέον έχει μπει σε ένα πρόγραμμα, σε μια καθημερινή ρουτίνα η οποία θα του εξασφαλίζει τα απαραίτητα, αλλά τον τελευταίο καιρό παρατηρείτε ότι ξυπνάει και κλαίει χωρίς λόγο; Και δεν του αρέσει καθόλου να μένει μόνο του;

Είναι όλα πολύ συγκεχυμένα. Το μικρό σας μπορεί να υποφέρει από το λεγόμενο άγχος του αποχωρισμού, το οποίο είναι ένα εντελώς φυσιολογικό ορόσημο ανάπτυξης και δείχνει πόσο ισχυρός είναι ο δεσμός ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας. Εδώ είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε.

Ο ύπνος του γίνεται με διακοπές

Είναι πραγματικά συνηθισμένο για ένα μωρό που υποφέρει με το άγχος του αποχωρισμού να ξυπνάει ακόμα περισσότερες φορές από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της νύχτας και να κλαίει, ακόμα κι αν κοιμάται δίπλα σας. Αυτή η τεράστια αναπτυξιακή αλλαγή που επέρχεται συνήθως όταν το μωρό είναι 9 – 18 μηνών, σημαίνει ότι αλλάζουν τα πάντα και τα μωρά χρειάζονται επιβεβαίωση. Το μωρό σας μπορεί επίσης να δυσκολεύεται να κοιμηθεί, ακόμα κι αν ακολουθείτε κατά γράμμα το πρόγραμμά του.

Το μωρό ξυπνάει νωρίς

Το άγχος του αποχωρισμού μπορεί να ξυπνήσει νωρίς το μωρό σας και να μην το αφήνει να κοιμηθεί, εκτός κι αν είναι μαζί σας. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό σας είναι προσκολλημένο μαζί σας. Και μπορεί αυτό να σας ανησυχεί και να στεναχωριέστε που το βλέπετε να κλαίει είναι όμως κάτι εντελώς φυσιολογικό και σημαίνει ότι μεγαλώνει. Το παιδί σας αντιλαμβάνεται ότι εκτός από τους γονείς, ο κόσμος αποτελείται από ένα σωρό αγνώστους, Αδυνατεί όμως να καταλάβει ότι συνεχίζετε να υπάρχετε ακόμα κι αν φύγετε από το δωμάτιο. Θέλει απλά να σας βλέπει και να σας αισθάνεται. Σε κάθε περίπτωση σημαίνει ότι το μωρό σας μεγαλώνει και σύντομα θα γίνει ένα ανεξάρτητο παιδάκι.

Το μωρό σας κλαίει όταν μένει με κάποιον άλλον

Μπορεί να αντιμετωπίζετε δυσκολίες όταν το αφήνετε με κάποια νταντά ή στον παιδικό σταθμό, ακόμα κι αν περνάει καλά εκεί. Αυτό είναι ένα από τα κοινά σημάδια του άγχους του αποχωρισμού. Μπορεί μάλιστα να δείχνει δυσαρεστημένο ακόμα κι όταν μένει με τον μπαμπά!

Προσπαθήστε να φοράτε ένα απαλό αιθέριο έλαιο ως άρωμα και μετά από τέσσερις έως έξι εβδομάδες ενθαρρύνετε και τους υπόλοιπους να το χρησιμοποιούν. Το μωρό σας μπορεί να συνδέσει το άρωμα με εσάς και να αισθανθεί ασφάλεια μόλις μυρίσει το γνώριμο άρωμα σε άλλους, όταν δεν είστε εκεί.

Το μωρό σας είναι αναστατωμένο όταν μένει μόνο του

Πεταχτήκατε μέχρι την τουαλέτα και το μωρό σας άρχισε να ουρλιάζει; Τα σημάδια του αποχωρισμού δεν εμφανίζονται μόνο τις βραδινές ώρες . Τα μωρά που βιώνουν το άγχος του αποχωρισμού αισθάνονται δυστυχισμένα ακόμα κι αν μείνουν μόλις για ένα λεπτό μόνα τους. Μην προσπαθήσετε να το κάνετε με το ζόρι ανεξάρτητο. Δεν θα βοηθήσει ακόμα και αν το αφήνετε για πολύ λίγο μόνο του σε αυτή την ηλικία.

Στο μωρό σας δεν αρέσει να παίζει μόνο του

Αν το μωρό σας πετάει ξαφνικά το αγαπημένο του παιχνίδι, μην απελπίζεστε. Είναι άλλο ένα σημάδι του άγχους του αποχωρισμού. Μπορεί να του αρέσει να παίζει μόνο του ακόμη και με παιχνίδια που μέχρι πρότινος τα λάτρευε. Πιθανότατα να θέλει να παίξετε μαζί του, κάτι το οποίο μπορεί να είναι χρονοβόρο για εσάς, αλλά είναι ένας πολύ καλός τρόπος να το διαβεβαιώσετε ότι δεν πρόκειται να πάτε πουθενά.

 

Exit mobile version