7 καταπληκτικά πράγματα που μαθαίνετε κάθε μέρα από τα παιδιά

Ως γονείς προσποιούμαστε ότι είμαστε ειδικοί σε όλα! Εξάλλου τα παιδιά μας σε εμάς απευθύνονται για να βρουν απαντήσεις στις απορίες τους. Είναι δύσκολο το έργο και καμιά φορά μας πιάνουν αδιάβαστους.

Μπορεί να νιώθετε ότι περάσατε την ημέρα σας λέγοντας στο παιδί σας τι πρέπει να κάνει και τι απαγορεύεται. Στο μεταξύ όμως κάθε φορά που του λέτε τι να φορέσει, τι να φάει, μέχρι που να πάει και ούτω καθεξής, μαθαίνετε παράλληλα κι εσείς μερικά πράγματα. Εδώ είναι μερικά από τα μαθήματα ζωής που μας διδάσκουν καθημερινά τα νήπια.

Η συμπόνια και η συμπάθεια είναι το παν

Παρά το νεαρό της ηλικίας τους, η ικανότητα των παιδιών να κατανοήσουν αυτά τα περίπλοκα συναισθήματα είναι καταπληκτικά. Η ικανότητά τους να αισθάνονται συμπάθεια προς τα λούτρινα ζωάκια και να δείχνουν την καλοσύνη τους σχεδόν στα πάντα είναι πολύ γλυκό.

Οι ατέλειες δεν έχουν σημασία

Μπορεί να αισθάνεστε λίγο αμήχανα για τους λεκέδες από γάλα που έχετε στην μπλούζα σας, τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, και τα μαλλιά που χρειάζονται επειγόντως βάψιμο ρίζας, τις ραγάδες στο σώμα σας και άλλα πολλά αλλά για το μικρό παιδάκι σας είστε τέλεια! Σημασία άλλωστε έχει το πώς αισθανόμαστε, έτσι δεν είναι;

Ποτέ να μην τα βάζουμε κάτω

Απλά ρωτήστε ένα μικρό παιδί που κάτι θέλει. Τίποτα δεν το σταματά από το να κάνει την επιθυμία του πράξη. Θέλει ένα συγκεκριμένο παιχνίδι ή σνακ ακόμα κι αν είναι στο υψηλότερο ράφι. Κι όταν θέλει κάτι θα βρει τρόπο να το πάρει, εγγυημένο.

Εκτιμήστε τα μικρά πράγματα

Κοχύλια στην παραλία, πετρούλες στον κήπο, λουλούδια καθ’ οδόν για το σχολείο. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που προσπερνάμε κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς καν να το αντιληφθούμε. Ένα μικρό παιδί από την άλλη, περνά ώρες παρατηρώντας και την πιο μικρή λεπτομέρεια. Είναι καλό να θυμόμαστε ότι υπάρχει αφθονία χαράς στα μικρά πράγματα.

Είναι καλό να εκδηλώνετε τα συναισθήματά σας

Αν το παιδί σας για κάποιο λόγο είναι αναστατωμένο, ο κόσμος όλος θα το μάθει. Και ενώ οι φωνές, τα κλάματα και τα χτυπήματα με τα πόδια στο πάτωμα δεν είναι καλός τρόπος να χειριζόμαστε τα συναισθήματά μας, από την άλλη όμως είναι καλό να είμαστε ειλικρινείς για το πώς αισθανόμαστε. Τα μικρά παιδιά είναι πραγματικά ειδικοί σε αυτό το θέμα. Παρόλο που δεν μπορείτε κάθε φορά να καταλάβετε τι ακριβώς λένε, ξέρετε όμως πως αισθάνονται.

Συγχωρήστε, ξεχάστε, προχωρήστε

Μία από τις μεγαλύτερες δεξιότητες στη ζωή είναι η ικανότητά να συγχωρούμε και να προχωράμε μπροστά αφήνοντας πίσω οτιδήποτε μας στενοχώρησε. Και η ικανότητα ενός μικρού παιδιού να συγχωρεί, να ξεχνά και να προχωρά μπροστά είναι ένα όμορφο δώρο για όλα τα μέλη της οικογένειάς του.

Ένα φιλί και μια αγκαλιά είναι η λύση σε όλα

Πολλές «τραγικές» στιγμές της ημέρας ενός μικρού παιδιού γίνονται παρελθόν από ένα φιλί και μια αγκαλιά από τη μαμά και τον μπαμπά. Και αυτό μας υπενθυμίζει πόσο λυτρωτικό είναι το φιλί και η αγκαλιά από πρόσωπα που αγαπάμε. Δεν είναι στο χέρι μας πάντα να αντιστρέψουμε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά είναι στο χέρι μας να περπατήσουμε δίπλα σε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο και να του κάνουμε μια αγκαλιά.

Exit mobile version