7 πράγματα που μαθαίνει το μωρό σας κάθε μέρα

Μπορεί να νομίζετε ότι τους πρώτους μήνες με το μωρό σας όλα έχουν να κάνουν με τη διατροφή, τον ύπνο και τις πάνες.

Αλλά έχετε αμέτρητες αλληλεπιδράσεις κάθε μέρα που μπορούν να διδάξουν την αγάπη, την προστατευτικότητα , την εμπιστοσύνη, τη γλώσσα ακόμα και τα μαθηματικά. Τα μωρά είναι σαν «μικρά σφουγγάρια» που απορροφούν τα πάντα γύρω τους. Αν αυτό σας αγχώνει, τότε χαλαρώστε. Δεν χρειάζεται να φορτώσετε το πρόγραμμα του μωρού σας με δραστηριότητες ώστε να κάνει μια ώρα αρχύτερα τα ορόσημα. Ελέγξτε τις ευκαιρίες που σας παρουσιάζονται στην καθημερινότητά σας και κάνετε αυτές τις στιγμές ακόμα πιο ουσιαστικές.

Διατροφή

Ο θηλασμός ή το μπιμπερό, είναι ένας πρωταρχικός τρόπος να έρθετε πιο κοντά. Με το να έχετε το μωρό στην αγκαλιά σας και να το ταΐζεται, εκείνο καταλαβαίνει ότι το αγαπάτε και το προστατεύετε. Η παρουσία σας το καθησυχάζει και βοηθά η προσαρμογή στον έξω κόσμο να γίνει πιο ομαλά.

Προσπαθήστε να ταΐζετε το μωρό σας σε ένα δωμάτιο ήσυχο, ώστε να επικεντρώνεστε μόνο στο βρέφος. Κρατήστε το κοντά σας, αγκαλιάστε το, μιλήστε του και τραγουδήστε του. Ζητήστε και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που κρατάνε το μωρό (μπαμπάς, γιαγιά, παππούς) να κάνουν το ίδιο, έτσι ώστε το μωρό σας να είναι πάντα σε ένα ζεστό και στοργικό περιβάλλον.

Συνομιλία

Ο εγκέφαλος του μωρού σας μαθαίνει περισσότερα, αν μιλάτε κανονικά μαζί του, αρθρώνετε με σαφήνεια τις λέξεις και τις προφέρετε με έναν κάπως μελωδικό ήχο. Φροντίστε οι λέξεις να είναι απλές και οι προτάσεις μικρές. Σε μία μελέτη βρέθηκε πως οι γονείς που μιλούν πολύ με τα παιδιά τους τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής τους, χτίζουν την αρχιτεκτονική του εγκεφάλου που θα χρειαστεί αργότερα στην ανάγνωση και στις δεξιότητες σκέψης.

Επαναλάβετε φράσεις αργά και καθαρά καθώς με την επανάληψη χτίζετε από νωρίς αναμνήσεις και μαθαίνετε καινούργια πράγματα το μωρό σας. Επίσης κάντε μια παύση για να δώσετε στο μωράκι σας την ευκαιρία να «απαντήσει» είτε με χαμόγελο είτε με μια κλωτσιά στα ποδαράκια του. Μετά απαντήστε κι έτσι το μωρό σας θα ενθουσιαστεί με τη «συνομιλία».

Αλλαγή πάνας

Η αλλαγή της πάνας δίνει στο μωρό σας μια αίσθηση ασφάλειας, άνεσης, τάξης και αποτελεί μέρος της λεγόμενης ρουτίνας που τόσο αγαπάνε τα μωρά. Το ίδιο ισχύει και με το μπάνιο και το βούρτσισμα των ούλων. Έτσι το μωρό σας γίνεται περήφανο για το σώμα του.

Όταν αλλάζετε πάνα στο μωρό σας ή το κάνετε μπάνιο, πάρτε το χρόνο σας και εξιστορήστε μια ιστορία. Ένα μικρό παραμύθι είναι αρκετό για να κάνει πιο διασκεδαστική αυτή την ιστορία.

Διατήρηση της ψυχραιμίας

Προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας ακόμη και σε στρεσογόνες καταστάσεις ώστε να μάθετε στο μωράκι σας πώς να ελέγχει τα συναισθήματά του. Τα μωρά είναι ευαίσθητα σε εκφράσεις προσώπου των γονιών τους. Αν σας δει φοβισμένο ή αναστατωμένο μπορεί να μιμηθεί αυτή τη συμπεριφορά.

Φαγητό όλη η οικογένεια μαζί

Όταν συμπεριλαμβάνετε το μωρό σας στα οικογενειακά γεύματα, καταλαβαίνει ότι είναι μέλος αυτής της οικογένειας. Μόλις αρχίσει να τρώει στερεά γεύματα, αφήστε το να εξερευνήσει με τα χεράκια του το περιβάλλον του. Θα πρέπει επίσης να το βοηθήσετε να ανακαλύψει τις αισθήσεις του (αφή, όσφρηση, γεύση, ακοή), γεγονός που καθιστά την πράξη του φαγητού πιο ευχάριστη και μπορεί να συμβάλει στην αντιστάθμιση της επιλεκτικής διατροφής.

Ακόμα κι αν το μωρό σας δεν είναι έτοιμο για μια καρέκλα, μπορείτε να το κρατάτε στην αγκαλιά σας κατά τη διάρκεια των οικογενειακών γευμάτων. Αντισταθείτε στον πειρασμό να το βοηθήσετε όταν τρώει (ακόμα κι αν επικρατεί ένα μικρό χάος δίπλα του). Όταν παίρνει τα τρόφιμα στα χέρια του και τους δίνει διαφορετικά σχήματα και μαθαίνει την υφή τους, βελτιώνει τις κινητικές του ικανότητες. Να είστε βέβαιοι ότι θα «μιλάει» στο τραπέζι και θα ονομάζει διαφορετικά τα τρόφιμα που δοκιμάζει. Το θέμα είναι να το αφήσετε να καταλάβει ότι το γεύμα είναι μια κοινωνική εμπειρία.

Αγκαλιές με τον σύντροφό σας

Δείξτε την αγάπη σας προς τον/την σύντροφό σας μπροστά στο μωρό σας και αφήστε τον να καταλάβει πώς τα μέλη της οικογένειας αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον με ζεστασιά και καλοσύνη. Όσο περισσότερο σας βλέπει να αγκαλιάζετε τον σύντροφό σας, το αδερφάκι του ή να χαιδεύετε το σκύλο της οικογένειας, αυτές οι συμπεριφορές θα αποτυπωθούν στη μνήμη του και θα τις υιοθετήσει.

Μην ντρέπεστε να φιλήσετε ή να αγκαλιάσετε το σύντροφό σας μπροστά στο παιδί σας. Φροντίστε να λέτε το «Σ’ αγαπώ» σε τακτική βάση και αποφύγετε τους καυγάδες μπροστά του, ώστε να καταλάβει πώς το σπίτι είναι ένα ασφαλές μέρος.

Το αντίο

Το να αποχαιρετάτε το μωρό σας για να πάτε στη δουλειά, είναι δύσκολο ιδιαίτερα στους 6 – 8 μήνες, όταν το άγχος του αποχωρισμού βρίσκεται στο ζενίθ του.

Όταν πηγαίνετε στη γιαγιά για να αφήσετε το μωρό και να πάτε στη δουλειά σας, μην φεύγετε σαν τον κλέφτη. Αντ’ αυτού πείτε «Αντίο αγάπη μου. Σύντομα η μαμά θα επιστρέψει σπίτι» και να είστε σύντομη. Όταν επιστρέψετε δώστε του μια αγκαλιά και πείτε «Σου είπα πώς θα γυρίσω γρήγορα πίσω. Μου έλειψες και ανυπομονούσα να επιστρέψω σπίτι.». Αρχίστε αυτή τη ρουτίνα από νωρίς, ακόμα κι αν το μωρό σας δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς σημαίνουν τα λόγια σας. Θα συνηθίσει τη ρουτίνα και με την πάροδο του χρόνου θα καταλάβει ότι το αντίο δεν σημαίνει για πάντα.

Exit mobile version