7 σιχαμερές καταστάσεις στις οποίες εμπλέκονται τα παιδιά και η ανάλυση τους

Ειδικοί εξετάζουν ορισμένες καταστάσεις, κάποιες από τις οποίες τρέμουν οι μαμάδες για τη βρωμιά και τα μικρόβια τους. Διαβάστε τα συμπεράσματά τους για να καταλάβετε αν είναι δικαιολογημένος ο φόβος σας ή υπερβάλετε.

Πόσο βρώμικο είναι όταν τα παιδιά κατουράνε ή κάνουν τα κακά τους στην μπανιέρα;

Ο ειδικός λέει:

Δεν υπάρχουν βακτήρια στα ούρα, έτσι ένα απλό κατούρημα στην μπανιέρα (το οποίο, ας το παραδεχτούμε συμβαίνει πολύ συχνά) δεν αποτελεί ανησυχητικό ζήτημα. Ο Chuck Gerba, καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, πατέρας και παππούς δύο παιδιών σημειώνει “οι ακαθαρσίες του παιδιού σας περιλαμβάνει μικροοργανισμούς που το παιδί έχει ήδη στα έντερα του, οπότε μην ανησυχείτε μήπως αρρωστήσει.”.

Πότε χρειάζεται προσοχή:

Εάν το παιδί σας έχει ανοιχτά τραύματα ή πληγές (έκζεμα ή ανεμοβλογιά, για παράδειγμα) σίγουρα θα μολυνθεί. Και αν κάποιος άλλος καταπιεί κάποια από τα ….κακά ή τα ούρα (ας πούμε πώς δυο παιδιά μοιράζονται το μπάνιο και καταπιούν νερό κατά τη διάρκεια του ντους), μπορεί να πάθει διάρροια ή να κολλήσει κάποιον ιό ή βακτήρια.

Πόσο σιχαμερό είναι ο σκύλος να γλύφει το παιδί στο πρόσωπο;

Ο ειδικός λέει:

Το πιο βρώμικο στόμα είναι το ανθρώπινο. Υπάρχει βέβαια μια μικρή πιθανότητα ένας σκύλος να μεταδώσει το βακτήριο Campylobacter στο παιδί, το οποίο μπορεί να προκαλέσει διάρροια, αλλά είναι σπάνιο.

Πότε χρειάζεται προσοχή:

Το παιδί δεν κινδυνεύει από τα φιλάκια του σκύλου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήνετε το μωρό σας γύρω από τον σκύλο. Το δάγκωμα αυτό που πρέπει να σας ανησυχεί παρά το γλύψιμο πόσο μάλλον όταν ο σκύλος είναι άγνωστος για την οικογένεια ή το μωρό το σπρώχνει, του τραβάει την ούρα, τα αυτιά κλπ. Για τους λόγους αυτούς μην αφήνετε το μωρό χωρίς επιτήρηση.

Πόσο σιχαμερό είναι να αφήνω το παιδί να πίνει το ίδιο ρόφημα από το παγούρι για μέρες;

Ο ειδικός λέει:

Ο κίνδυνος είναι μικρός δεδομένου ότι το ρόφημα διατηρείται στο ψυγείο.

Πότε χρειάζεται προσοχή:

Για να αισθάνεστε μεγαλύτερη ασφάλεια ποτέ μην αφήνετε υπολείμματα γάλακτος, χυμού ή ακόμη και νερού στο ίδιο παγούρι ή ποτήρι για περισσότερο από 24 ώρες. Θα αναπτυχθούν βακτήρια.

Πόσο σιχαμερό είναι όταν η πιπίλα πέφτει στο πάτωμα κι εγώ την καθαρίζω με το δικό μου στόμα;

Ο ειδικός λέει:

Αυτό είναι απολύτως αηδιαστικό! Όχι μόνο μεταφέρετε μικρόβια στο στόμα σας αλλά στη συνέχεια τα μεταδίδετε και στο παιδί. Δηλαδή το παιδί παίρνει τα μικρόβια που έχετε στο στόμα σας αλλά και αυτά από το πάτωμα. Επιπλέον οι ενήλικες έχουμε περισσότερα βακτήρια στο στόμα μας που σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να τα μεταδώσουμε στο παιδί.

Πότε χρειάζεται προσοχή:

Κάθε φορά. Όταν η πιπίλα του μωρού πέφτει στο πάτωμα πρέπει να καθαρίζεται. Διαβάστε περισσότερα σε σχετικό άρθρο του Baby.gr: Πόσο επικίνδυνα είναι τα μικρόβια της πιπίλας;.

Πόσο σιχαμερό είναι όταν το παιδί γλείψει ή τρώει φαγητό κατευθείαν από το καρεκλάκι του εστιατορίου;

Ο ειδικός λέει:

Πολύ σιχαμερό. Έχουν γίνει πολλές μελέτες επί του συγκεκριμένου θέματος και έχει αποδειχθεί πώς τα καρεκλάκια αυτά έχουν πολλά μικρόβια πάνω τους και πολλές φορές δεν απολυμαίνονται όπως πρέπει. Έχει βρεθεί ακόμη και το μικρόβια E. coli σε αυτά.

Πότε χρειάζεται προσοχή:

Κάθε φορά που τρώτε έξω.

Πόσο σιχαμερό είναι αν έχω κρατήσει ένα πανί ρεψίματος στην μωρουδιακή τσάντα για πολλές μέρες;

Ο ειδικός λέει:

Δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό η επαναχρησιμοποίηση υφασμάτων. Τυχόν μικρόβια στο πανί του παιδιού είναι έτσι κι αλλιώς δικά του μικρόβια οπότε είναι απίθανο να μολυνθεί.

Πότε χρειάζεται προσοχή:

Αν το πανί είναι υγρό και μένει λερωμένο με το χαλασμένο πλέον γάλα. Υπάρχει κίνδυνος να μολύνει μια ανοιχτή πληγή.

Πόσο επικίνδυνο είναι αν τα παιδιά δεν πλένουν τα χέρια τους πριν το φαγητό;

Ο ειδικός λέει:

Αυτό είναι μια πολύ κακή συνήθεια γιατί τα παιδιά συγκεντρώνουν στα χεράκια τους πάρα πολλά μικρόβια δεδομένου ότι πιάνουν οτιδήποτε τους κινεί την περιέργεια.

Πότε χρειάζεται προσοχή:

Κάθε μέρα διότι το παιδί έρχεται σε επαφή με διάφορα αντικείμενα και στη συνέχεια μπορεί να μολυνθεί αγγίζοντας απλά τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια του. Το πλύσιμο των χεριών είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η μετάδοση μικροβίων και να προφυλαχθούν τα παιδιά σας από κάποια αρρώστια, όπως κρυολόγημα αλλά και πιο σοβαρές όπως βρογχιολίτιδα, η γρίπη, η ηπατίτιδα Α. Αλλά και οι περισσότεροι τύποι μολυσματικής διάρροιας μπορούν να αποφευχθούν με ένα απλό πλύσιμο των χεριών.

Exit mobile version