Ανάπτυξη του μωρού: Τι μπορεί να κάνει στις δέκα εβδομάδες

Οι σιελογόνοι αδένες του μωρού σας λειτουργούν από τότε που ήταν στη μήτρα, αλλά τώρα μπορείτε να παρατηρήσετε πόσο έντονα «σαλιαρίζει».

Βάζει επίσης τα πάντα στο στόμα του και παράγει πολύ περισσότερο σίελο απ’ όσο μπορεί να καταπιεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι το μωρό σας αρχίζει να βγάζει δόντια, μιας και αυτό αναμένεται να συμβεί αρκετά αργότερα. Η συντριπτική πλειοψηφία των βρεφών πάντως βγάζει το πρώτο δόντι μεταξύ 4 και 7 μηνών. Αν το μωρό σας αναπτύσσεται πρώιμα μπορείτε να δείτε το πρώτο δοντάκι του, συνήθως ένα από τους δύο κάτω κοπτήρες, ήδη σε ηλικία 3 μηνών.

Πολλοί γονείς φοράνε μόνιμα μια σαλιάρα στο μωρό τους για τα σάλια, απλά θυμηθείτε να τη βγάζετε όταν το μωρό σας κοιμάται γιατί υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.

Σε αυτή την ηλικία το μωρό σας δεν έχει αίσθηση του βάθους, συνεπώς δεν γνωρίζει πότε ένα αντικείμενο είναι μακριά ή κοντά, κάτι που αρχίζει τώρα να μαθαίνει. Μάλιστα αν πλησιάσετε ένα παιχνίδι στο προσωπάκι του θα δείτε ότι ανοιγοκλείνει τα ματάκια του.

Το «λεξιλόγιό» του έχει αρχίσει επίσης να αυξάνεται και πλέον μένει περισσότερες ώρες ξύπνιο, ξαπλώνει στο κρεβατάκι του και «μιλάει» μόνο του.  Να ξέρετε ότι του αρέσει πάρα πολύ να του μιλάτε και προσπαθεί να μιμηθεί τους νέους ήχους που παράγετε. Επίσης βελτιώνεται σταδιακά η ακοή του και αρχίζει να αντιδρά με φωνούλες όταν ακούει γνώριμους ήχους.

Πλέον μπορεί και κρατά τι κεφαλάκι του σταθερό, είναι πιο δραστήριο και κουνάει συνέχεια τα χεράκια και τα ποδαράκια του. Παίξτε μαζί του «κου κου τσα» και παρατηρήστε πόσο το διασκεδάζει!

Ύπνος

Αν το μωρό σας κοιμάται στην ηλικία αυτή πέντε με έξι ώρες συνεχόμενα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, να ξέρετε ότι είστε από τους τυχερούς γονείς. Τα περισσότερα μωράκια στις 10 εβδομάδες εξακολουθούν να ξυπνάνε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνήθως κάθε 3 με 4 ώρες, Αλλά ακόμη και τα μωρά που δεν κοιμούνται όλη τη νύχτα, σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να μένουν ξύπνια για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Το μωρό σας θα έχει κατά πάσα πιθανότητα δύο με τέσσερις μεγάλες περιόδους ύπνου και θα παραμένει περίπου δέκα ώρες ξύπνιο το 24ωρο.

Στριφογυρίσματα

Το μωρό σας μαθαίνει να στριφογυρίζει. Σε αυτή την ηλικία, θα είναι σε θέση να γυρίσει από το πλάι ανάσκελα και από ανάσκελα στο πλάι. Η πλήρης περιστροφή θα αργήσει λίγο, για έναν περίπου μήνα ακόμη, γιατί χρειάζεται να δυναμώσουν περισσότερο οι μύες του αυχένα και των χεριών.

Την 10η εβδομάδα το μωρό

 

Πηγή: babycenter.com

Exit mobile version