Ανάπτυξη του μωρού: Τι μπορεί να κάνει στις εννέα εβδομάδες

Το πιστεύετε ότι έχουν κιόλας περάσει εννέα εβδομάδας από τότε που φέρατε το μωρό σας στον κόσμο και επιστρέψατε όλοι μαζί σπίτι;

 

Το πιθανότερο είναι να ακούτε συχνά το μωρό σας γελάει, να το βλέπετε να χαμογελάει το πρωί όταν ξυπνάει και να ανταποκρίνεται χαρούμενα στο γαργαλητό. Τώρα το μωρό σας αποκτάει μεγαλύτερη κινητικότητα και ίσως να μπορεί να γυρίζει στο πλάι ή ανάσκελα χωρίς τη βοήθεια σας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας τώρα που είναι περισσότερες ώρες ξύπνιο μπορείτε να το αφήνετε να κάθεται στο ριλάξ ή να το αφήνετε μπρούμυτα στο πάτωμα να παίζει.

Η μνήμη του μωρού σας επίσης αναπτύσσεται και ίσως θυμάται κάποια πράγματα που τραβούν την προσοχή του. Για παράδειγμα αν του αρέσει ο ήχος από ένα παιχνίδι που βγάζει θόρυβο θα το πιέζει συνέχεια επειδή θυμάται τον ήχο που παρήγαγε.

Κλάμα

Μέχρι τώρα θα έχετε εξοικειωθεί με το κλάμα που φανερώνει πείνα ή αλλαγή πάνας ή επειδή θέλει να παίξει το μωρό σας. Τώρα όμως είναι ιδιαίτερα προσκολλημένο με τη μαμά του και μπορεί να θέλει να τραβήξει την προσοχή σας κλαίγοντας ή κάνοντας φασαρία ή να σας ψάχνει με τα ματάκια του.

Για να το ηρεμήσετε καλό είναι όταν βγαίνετε από το δωμάτιο να του μιλάτε ώστε να ακούει τη φωνή σας ακόμα κι αν δεν μπορεί να σας δει. Η φωνή σας το ηρεμεί και το καθησυχάζει.

Την 9η εβδομάδα το μωρό σας

Exit mobile version