Ανάπτυξη του μωρού: Τι μπορεί να κάνει την πέμπτη εβδομάδα

Οι μύες στον λαιμό του μωρού σας δυναμώνουν όλο και περισσότερο και του επιτρέπουν να σηκώνει για λίγα λεπτά το κεφαλάκι του, όταν κλείσει την πέμπτη εβδομάδα της ζωής του.

Μπορεί να το κάνει για παράδειγμα όταν κάθεται στο καθισματάκι του αυτοκινήτου ή στο μάρσιπο.

Θα έχετε επίσης παρατηρήσει ότι το μωράκι σας έχει ψηλώσει κατά 2,5 περίπου εκ. από τη γέννησή του και έχει πάρει βάρος. Ίσως μάλιστα να μη του μπαίνουν τα πρώτα ρουχαλάκια.

Παράλληλα το μωρό αποκτά καλύτερο έλεγχο των κινήσεών του και προσπαθεί να φέρει κοντά του αντικείμενο. Για να το ενθαρρύνετε τοποθετήστε παιχνίδια που θα το προκαλέσουν το ενδιαφέρον και βοηθήστε το να τα πιάσει.

Χάρη στη σταδιακή βελτίωση της όρασης, το μωρό θα χαίρεται κάθε φορά που θα αντικρίζει καινούργια πράγματα. Τώρα ήρθε η ώρα να του κάνετε ξενάγηση και να περιπλανηθείτε στα δωμάτια του σπιτιού, δείχνοντας του διάφορα αντικείμενα.

Το πρώτο πραγματικό χαμόγελο

Όσο δύσκολη και να είναι η μέρα σας η καρδιά σας θα λιώσει μόλις δείτε το πρώτο χαμόγελο να σχηματίζεται στο προσωπάκι του παιδιού σας.  Ο  Ron Heckman, ένας νέος μπαμπάς από την Καλιφόρνια , θυμάται «Ήταν μια κακή μέρα στη δουλειά. Δεν είχα κοιμηθεί καλά και την προηγούμενη μέρα και στο δρόμο της επιστροφής για το σπίτι είχε απίστευτη κίνηση. Όταν τελικά έφτασα, μου έδωσε η γυναίκα μου να κρατήσω για λίγο το μωρό, το οποίο με κοίταξε στα μάτια και μου χαμογέλασε με ένα απίστευτο γλυκό χαμόγελο που άφηνε τα ούλα να φανούν. Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα ότι τίποτα άλλο δεν έχει σημασία.»

Επίσης το μωράκι σας δείχνει εξαιρετικά χαρούμενο όταν περιβάλλεται και από άλλα άτομα του περιβάλλοντός του, κυρίους από τα αδερφάκια του. Προσέξτε μόνο μήπως εμφανίσει σημάδια υπερδιέγερσης, μετά από λίγο και μπορεί να γίνει ανήσυχο ή νευρικό. Μην ξεχνάτε ότι πέρασαν μόλις λίγες εβδομάδες από τότε που γεννήθηκε και χρειάζεται ακόμα ηρεμία και ξεκούραση, μακριά από έντονα φώτα και δυνατούς θορύβους.

Ύπνος

Το μωρό έχει αρχίσει να κοιμάται περισσότερο τη νύχτα  (ίσως και τέσσερις έως έξι ώρες) κάπου μεταξύ 6 εβδομάδων και 6 μηνών. Είναι ένα ευρύ φάσμα και πολλά εξαρτώνται από την ανάπτυξη του μωρού και τη συμπεριφορά σας.

Οι περισσότεροι πάντως ειδικοί προτείνουν να το βάζετε για ύπνο στο κρεβατάκι του όσο ακόμα είναι ξύπνιο αλλά σε κατάσταση υπνηλίας. Αυτό θα το βοηθήσει να κοιμάται μόνο του, κάτι που θα είναι πολύ πρακτικό και για τους δυο σας ειδικά όταν ξυπνάει τα ξημερώματα.

Στις πέντε εβδομάδες το μωρό σας

Πηγή: babycenter.com

Exit mobile version