Ανάπτυξη του μωρού: Τι μπορεί να κάνει την τέταρτη εβδομάδα

Το μωράκι σας έκλεισε κιόλας τον πρώτο του μηνά! Αυτή την περίοδο το πιθανότερο είναι να «μιλάτε» με έναν δικό σας κώδικα επικοινωνίας.

Το μωρό βγάζει κάτι ήχους σας γουργουρίσματα και γρύλισμα και να εκφράζει με αυτόν τον τρόπο τα συναισθήματά του. Εσείς από την πλευρά σας για να το ενθαρρύνετε μπορείτε να επαναλαμβάνετε τα γουργουρίσματα  για να αναπτύξετε κάτι σαν διάλογο! Να είστε σίγουροι ότι θα το απολαύσει και θα σας χαρίσει ένα χαρούμενο βλέμμα.

Παιχνίδια

Το παιχνίδι είναι ο τέλειος τρόπος για να καθοδηγήσετε το μωρό σας στο νέο και άγνωστο κόσμο μας.  Το γυμναστήριο παιχνιδιών θα το αιχμαλωτίσει όπως επίσης και τα παιχνίδια σε έντονα χρώματα.
Προσπαθήστε να τραβήξετε την προσοχή του με ένα πολύχρωμο παιχνίδι και παρατηρήστε το βλέμμα του κάθε φορά που το μετακινείτε. Θα διαπιστώσετε πώς μπορεί πλέον να διατηρεί για περισσότερη ώρα την οπτική επαφή και να εντοπίζει τα κινούμενα αντικείμενα με το βλέμμα του.  Γενικότερα να επιλέγετε παιχνίδια που συνδυάζουν τη ποικιλία κινήσεων, ήχων και υφής.

Εξερευνώντας τα άκρα

Κατά τη γέννηση, το μωράκι σας δεν είχε ιδέα ότι τα ποδαράκια και τα χεράκια του συνδέονται με το σώμα του. Τώρα όλα αλλάζουν και αρχίζει να εξερευνά το σώμα με πρώτη ανακάλυψη τα χέρια και τα πόδια.  

Ενθαρρύνετε το ενδιαφέρον του, κρατώντας τα χεράκια πάνω από το κεφαλάκι τους και πείτε του «Πόσο μεγάλο είναι το μωρό μου;» Δοκιμάστε επίσης να μετακινήσετε τα χέρια του μπροστά από το πρόσωπό του, ώστε να μπορεί να δει και να τα αισθανθεί παράλληλα.

Τα μωρά έχουν πρόβλημα να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, και η κυκλοφορία του αίματος δεν είναι ακόμα τέλεια. Για τον λόγο αυτό βεβαιωθείτε ότι τα μικρά δαχτυλάκια των ποδιών καθώς και τα χεράκια του καλύπτονται τις κρύες ημέρες.

Την 4η εβδομάδα της ζωής του λοιπόν το μωρό μπορεί

 

Πηγή: Babycenter. com

Exit mobile version