Από πότε αρχίζει να θυμάται ένα μωρό

Οι παιδικές αναμνήσεις είναι αυτές που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα κάποιου στα επόμενα χρόνια της ζωής του.

Ανάλογα με την ηλικία του κάθε παιδιού, αυτό θυμάται διάφορα πράγματα και γεγονότα κάποια από τα οποία θα ξεχάσει αργότερα. Από τους πρώτους μήνες αποτυπώνει διάφορα αντικείμενα ή παιχνίδια τα οποία βέβαια θυμάται μόνο προσωρινά. Όσον αφορά τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής τους, τα παιδιά δέχονται πολλές πληροφορίες και μαθαίνουν πολλά πράγματα αλλά έρευνες δείχνουν πως από αυτά τα χρόνια τα παιδιά δεν έχουν αναμνήσεις.

Μετά τα τρία χρόνια της ζωής του το παιδί αρχίζει και θυμάται περισσότερα πράγματα τα οποία δε θα ξεχάσει στο μέλλον. Κάποια από αυτά για παράδειγμα είναι οι μέρες της εβδομάδας και τα ονόματα περισσότερων ατόμων γύρω του. Από εκείνη την ηλικία και μετά μάλιστα μπορεί να θυμάται επίσης διάφορα τραγουδάκια, ποιηματάκια και παραμύθια. Τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης του παιδιού, τον κύριο ρόλο τον παίζει η οικογένεια, που αποτελεί πρότυπο για ένα παιδί και γι’ αυτό θα πρέπει να του δίνετε θετικά ερεθίσματα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς μέχρι το 5 έτος διαμορφώνεται η προσωπικότητα του κάθε παιδιού.

Μην αμελείτε να αφιερώνετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας, να το επιβραβεύετε κάθε φορά που θυμάται κάτι και να παίζετε παιχνίδια που ενισχύουν τη μνήμη του.

Exit mobile version