Επαναχρησιμοποιούμενες πάνες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν τις αγοράσετε

Είτε είστε μια νέα μαμά και θέλετε να αγοράσετε τα είδη πρώτης ανάγκης για το μωρό που περιμένετε, είτε απλά θέλετε να ψάξετε καλύτερα το ζήτημα της πάνας και να δείτε τις επιλογές έχετε, εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Το πραγματικό κόστος της επαναχρησιμοποιούμενης (υφασμάτινης) πάνας

Η τιμή μιας υφασμάτινης πάνας ξεκινά από τα €4 περίπου και μπορεί να ξεπεράσει και τα €20 – ανάλογα με τη μάρκα – αλλά μπορεί να σας σώσει χιλιάδες ευρώ σε μακροπρόθεσμη βάση. Και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θα φοβάστε ποτέ μήπως ξεμείνετε από πάνες, απλά θα πρέπει να φροντίζετε να έχετε πάντα καθαρές πάνες.

Πώς πλένω τις υφασμάτινες πάνες;

Γεμίστε δυο λεκάνες με νερό με ειδικό μικροβιοκτόνο διάλυμα. Στη μια λεκάνη αφήστε να μουσκέψουν οι πάνες με τα ούρα και στην άλλη οι πάνες που έχουν κόπρανα, Αφήστε τις να μουλιάσουν για τουλάχιστον 6 ώρες.

Όταν έρθει η ώρα να τις πλύνετε, μετακινήστε τες από τις λεκάνες με λαβίδες. Ξεβγάλτε και τοποθετήστε τις πάνες στο πλυντήριο. Απλώστε τες να στεγνώσουν έξω.

Και τι γίνεται με τα εξανθήματα;

Οι βαμβακερές πάνες είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν εξανθήματα από αυτές της μια χρήσεως. Συνεπώς έστω και για λίγο θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τις υφασμάτινες πάνες.

Είναι όλες φιλικές προς το περιβάλλον;

Όχι, οι φιλικές προς το περιβάλλον πάνες είναι οι βιοδιασπώμενες πάνες που είναι εύκολες στη χρήση, χωρίς χημικά και χλωρίνη και με βαμβακερή επίστρωση για την απορρόφηση του υγρού. Είναι βέβαια λίγο πιο ακριβές από τις μη οικολογικές.

Αξίζει τελικά ο κόπος;

Οι επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες πάνες είναι τελικά οικονομικότερες συγκριτικά με τις πάνες μιας χρήσης. Μπορεί στην αρχή να τις πληρώνετε πιο ακριβά αλλά το συνολικό κόστος είναι χαμηλότερο, ενώ αξίζουν περισσότερο αν έχετε πολλά παιδιά.

Τα σύγχρονα σχέδια είναι εύκολα στο άλλαγμα και το πλύσιμο, αλλά δεν είναι τόσο απορροφητικές όσο οι μιας χρήσης, γι’ αυτό και πρέπει να τις αλλάζετε συχνότερα. Μπορεί βέβαια να καταναλώνετε πολύ ενέργεια για το πλύσιμο αλλά σκεφτείτε πώς θα απαλλάξετε τις εγκαταστάσεις υγειονομικής ταφής σκουπιδιών από εκατοντάδες πάνες.

Στατιστικά στοιχεία

Το ξέρατε ότι 3 δις πάνες πετιούνται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο; Υπολογίζουν μάλιστα ότι με την ανακύκλωση της πάνας η ποσότητα των απορριμμάτων στις χωματερές θα μειωθεί περίπου στο 4%. Οι γονείς με οικολογική συνείδηση που αισθάνονται άσχημα για τις πάνες μιας χρήσης θα έχουν πλέον έναν καλό λόγο για να πάψουν να νιώθουν ενοχές.

Exit mobile version