Φωτογραφίες από νεογέννητα λίγα δευτερόλεπτα αφότου γεννήθηκαν

«Μακριά από τα κλισέ και τα κοινότυπα, ήθελα απλά να δείξω πώς είμαστε όταν γεννιόμαστε» λέει ο φωτογράφος Christian Berthelot.

Καμία σχέση λοιπόν με τις φωτογραφίες που βλέπουμε στα περιοδικά, τα πρώτα δευτερόλεπτα τα μωρά μοιάζουν σχεδόν με εξωγήινα πλάσματα, ουρλιάζουν κλαίγοντας και είναι καλυμμένα από άσπρο, λιπαρό παχύρρευστο υγρό, το οποίο λειτουργεί ως προστασία μέσα στη μήτρα.

Στη σειρά του “Καίσαρική”, ο Γάλλος καλλιτέχνης αποτυπώνει τα μωρά στις πρώτες τους στιγμές της ζωής – μεταξύ των πρώτων τριών και 18 δευτερόλεπτων – έξω στον κόσμο. Όπως ίσως θα έχετε διαπιστώσει από τον τίτλο του έργου, όλες οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν αμέσως μετά τη γέννηση με καισαρική τομή κατά τη διαδικασία κατά την οποία το μωρό αφαιρείται μέσω μιας τομής στην κοιλιά της μητέρας. Το πρώτο παιδί του Berthelot γεννήθηκε επίσης με καισαρική τομή και η συγκλονιστική αυτή στιγμή – αφού ήταν παρών- αποτέλεσε έμπνευση για αυτό το έργο.

«Όταν είδα για πρώτη φορά τον γιο μου ήταν ματωμένος και καλυμμένος από αυτή την λευκή ουσία. Ήταν σαν ένας πολεμιστής που κέρδισε την μάχη! Η χαρά μου δε όταν τον άκουσα να ουρλιάζει ήταν απίστευτη!» εξομολογείται ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη το κάθε μωρό εισέρχεται με διαφορετικό τρόπο σε αυτόν τον κόσμο «Κάποια βγάζουν δυνατή κραυγή, άλλα χειρονομούν άγρια ενώ υπάρχουν και μωράκια που είναι τόσο ήρεμα, σαν να ανήκουν σε διαφορετικό κόσμο.»

Ο Berthelot κατάφερε να ολοκληρώσει αυτό το έργο και να απαθανατίσει τα νεογνά στις πρώτες τους στιγμές χάρη στον Jean-Francois Morievnal, έναν μαιευτήρα στο νοσοκομείο όπου γεννήθηκε ο γιος του. Τους συνέδεσε η κοινή τους αγάπη για την φωτογραφία και μάλιστα ήταν ο Morievnal που πρότεινε αυτή την ιδέα.

Ο Berthelot έπρεπε να προετοιμαστεί πρώτα: να εκπαιδευτεί στο χειρουργικό περιβάλλον και να ζητήσει άδεια από τους γιατρούς και τις μητέρες με τις οποίες θα συνεργάζονταν. Οι μητέρες σε αντάλλαγμα για την συμμετοχή τους πήραν μια εντυπωσιακή φωτογραφία της γέννησης του μωρού τους. Μέχρι στιγμής έχουν φωτογραφηθεί 40 παιδιά. Δείτε το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Exit mobile version