Για ποιο λόγο τα μωρά σφίγγουν τις γροθιές τους

Ένα από τα πιο συνηθισμένα πράγματα που συναντούμε σαν αντίδραση σε ένα μωρό είναι να σφίγγει τις γροθιές του.

Τα μωρά σφίγγουν τις γροθιές τους επειδή αυτό αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση του αναπτυσσόμενου νευρικού συστήματος τους. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το αναπτυσσόμενο εμβρυώνιο ξεκινά να κινεί τα χέρια και τα πόδια του και στη συνέχεια αυτή η κίνηση εξακολουθεί να αναπτύσσεται μετά τη γέννηση.

Στην αρχή, τα μωρά δεν έχουν πλήρη έλεγχο των κινήσεών τους, και η σφίξη των γροθιών τους είναι μια από τις πρώτες κινήσεις που μαθαίνουν να κάνουν. Καθώς αναπτύσσονται, τα μωρά αποκτούν περισσότερο έλεγχο και μπορούν να ανοίγουν και να κλείνουν τις γροθιές τους κατά βούληση.

Επιπλέον, η σφίξη των γροθιών μπορεί να βοηθήσει τα μωρά να αναπτύξουν την κινητικότητα και τη δύναμη στα χέρια τους, καθώς και να ενισχύσει την αντίληψή τους για τον κόσμο που τους περιβάλλει. Επίσης, η σφίξη των γροθιών μπορεί να ενισχύσει τη σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και των μυών των χεριών του μωρού.

Εκτός από τη βοήθεια στην ανάπτυξη της κινητικότητας και της δύναμης στα χέρια του μωρού, η σφίξη των γροθιών μπορεί να έχει και άλλους σκοπούς ή λειτουργίες:

Συνολικά, η σφίξη των γροθιών αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση του νευρικού συστήματος του μωρού και δεν χρειάζεται να ανησυχεί τους γονείς.

Exit mobile version