Για ποιους λόγους (κι άλλους) κλαίει το μωρό μου;

Καθώς μεγαλώνει το μωρό σας αλλάζουν και οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να κλαίει.

Φυσικά και θα συνεχίζει να κλαίει όταν νυστάζει, πεινάει ή θέλει άλλαγμα πάνας όμως με τον καιρό και αφού θα έχει μπει σε πρόγραμμα η καθημερινότητά σας μπορεί να προλαβαίνετε αυτές τις ανάγκες προτού εκείνο εκδηλώσει τη δυσφορία του.

Άγχος

Το μωράκι σας μπορεί να κλαίει εξαιτίας του άγχους όταν φεύγετε ή ακόμα κι αν δεν σας βλέπει στο οπτικό του πεδίο. Για τον λόγο αυτό καλό είναι να το προειδοποιείτε εκ των προτέρων, όταν σκοπεύετε να φύγετε από κοντά του ακόμα κι αν πρόκειται απλά να αλλάξετε υπνοδωμάτιο. Την πρώτη φορά μπορεί να κλάψει αλλά αφού θα ξαναγυρίσετε στο μέλλον θα μάθει να διαχειρίζεται αυτές τις καταστάσεις και να μη βάζει τα κλάματα κάθε φορά που σας χάνει από τα μάτια του.

Αλλαγές στο πρόγραμμα

Όπως έχουμε ξαναπεί τα μωρά λατρεύουν τη ρουτίνα και είναι καλό να ακολουθείτε από τις πρώτες κιόλας μέρες συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αν τυχόν του αλλάξετε το πρόγραμμα μπορεί να του προκαλέσετε δυσφορία και να ξεσπάσει με κλάματα. Προσπαθήστε λοιπόν να εντάσσετε κάθε αλλαγή στο πρόγραμμα του σταδιακά και να του δίνετε τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής.

Επειδή τρομάζει

Το μωράκι σας όσο μεγαλώνει αρχίζει να εξοικειώνεται με το περιβάλλον του και να το μαθαίνει. Μπορεί να είναι ευαίσθητο στους ήχους επομένως να το τρομάζουν οι δυνατοί θόρυβοι και να αναστατώνεται με τις φωνές. Πάρτε το αγκαλιά και καθησυχάστε το κάθε φορά που φοβάται για να ηρεμεί αφού η παρουσία σας του δίνει ασφάλεια.

Απογοήτευση

Όπως εμείς οι μεγάλοι απογοητευόμαστε αν αποτυγχάνουμε σε κάτι που έχουμε επενδύσει έτσι και τα μωρά απογοητεύονται όταν αφιερώνουν χρόνο σε κάτι που ξεπερνά τις δυνατότητές τους και ενδεχομένως να μην τα καταφέρνουν με αποτέλεσμα να βάζουν τα κλάματα. Μπορεί για παράδειγμα το μωράκι σας να θέλει ένα παιχνίδι και να μη το φτάνει. Εσείς εδώ μπορείτε να το βοηθήσετε φέρνοντας το αντικείμενο πιο κοντά ή να το πάρετε αγκαλιά και να το πιάσετε μαζί το αντικείμενο!

Νέες εμπειρίες

Μερικά μωρά τρομάζουν με κάθε νέα εμπειρία και δεν μπορούν να τη συνδέσουν με την καθημερινότητα. Μπορεί για παράδειγμα απλά πράγματα όπως ο ήχος από ένα ελικόπτερο, αν δεν είναι συνηθισμένο, να το τρομάξει επειδή του είναι άγνωστο. Πάρτε το αγκαλιά και εξηγήστε του περί τίνος πρόκειται έτσι ώστε σύντομα να καταλάβει ότι όλα αυτά τα «περίεργα» δεν θα του κάνουν κακό.

Exit mobile version