Γιατί οι νέες μανούλες δεν πρέπει να βιάζονται να επιστρέψουν στη δουλειά

Πολλές νέες μητέρες υποφέρουν από υπερβολική κούραση ακόμα και τέσσερις μήνες μετά τον τοκετό, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να βιάζονται να επιστρέψουν στη δουλειά.

Μια αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν το 50% των νέων μητέρων ήταν ακόμα «υπερβολικά νυσταγμένες» 18 εβδομάδες αφότου γέννησαν. Μάλιστα σύμφωνα με τους μελετητές, τα ευρήματα της έρευνας πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους ιθύνοντες σχετικά με τη διάρκεια της άδειας μητρότητας.

Ο Δρ. Αshleigh Filtness, καθηγητής του Queensland University of Technology στην Αυστραλία παρακολούθησε 33 νέες μητέρες αφότου γέννησαν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους αλλά και στην καθημερινότητά τους. Διαπίστωσε ότι 18 εβδομάδες μετά τον τοκετό συνέχισαν να είναι υπερβολικά κουρασμένες. «Ένας διαταραγμένος ύπνος μπορεί να επηρεάσει απίστευτα την καθημερινότητα ενός ατόμου, να προκαλέσει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αποβεί ακόμα και επικίνδυνος παράγοντας για τους ανθρώπους που εκτελούν κρίσιμες και επικίνδυνες εργασίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Filtness.

«Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι αναπόφευκτα, οι νέες μητέρες θα ξυπνήσουν το λιγότερο δύο φορές μέσα στη νύχτα για να βρεθούν κοντά στο μωρό τις πρώτες  6, 12 και 18 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Κοιμούνται δηλαδή συνολικά περίπου επτά ώρες και 20 λεπτά», συμπληρώνει ο ίδιος.

Αναφερόμενος και πάλι στην διάρκεια της άδειας μητρότητας ο Δρ Filtness δήλωσε: «Είναι σημαντικό κατά την ανάπτυξη των κανονισμών για το δικαίωμα γονικής άδειας οι υπεύθυνοι να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την υψηλή επικράτηση της υπνηλίας που βιώνουν οι νέες μητέρες.»

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE.

Πηγή: Dailymail.com

Exit mobile version