Γιορτή της Μητέρας χωρίς τη μαμά…

Η απώλεια είναι ένα από πιο δύσκολα μαθήματα ζωής που δυστυχώς βιώνεται – αργά ή γρήγορα – από όλους. Κανείς δεν μπορεί να σε προετοιμάσει, απλά όταν συμβαίνει μαθαίνεις να “κολυμπάς στα βαθιά”.

 

Και όσοι από εμάς έχουμε χάσει κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο, μερικές γιορτές ή παγκόσμιες μέρες γίνονται βασανιστικές και το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας υπενθυμίζουν τα πρόσωπα που χάσαμε. Μετά από αυτό, πώς μπορούμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα χωρίς κάποιο αγαπημένο μέλος της οικογενειάς μας ή την Πρωτοχρονιά χωρίς κάποιον αγαπημένο φίλο; Ομοίως, πώς μπορούμε να απολαύσουμε την Ημέρα της Μητέρας, χωρίς τη μαμά;

Η μέρα αυτή είναι νοσταλγική και δύσκολη χωρίς εκείνη. Και μπορεί η φυσική της παρουσία να είναι απαραίτητη, όμως η μαμά βρίσκεται παντού. Μπορείτε να αισθανθείτε την πνευματική της συντροφιά – ακόμα πιο ισχυρή – πραγματοποιώντας κάτι από τα παρακάτω, σήμερα που είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας.

Συγχωρήστε την

Όπως σε κάθε φυσιολογική οικογένεια, έτσι κι εσείς είναι λογικό να είχατε αντιδικίες με την μητέρα σας για σημαντικούς αλλά και λιγότερο σημαντικούς λόγους. Όπως όλοι λοιπόν οι άνθρωποι, έτσι και οι μητέρες είναι λογικό να κάνουν λάθη. Όταν όμως κάποιος δεν είναι κοντά μας και τον έχουμε χάσει, οι πιθανότητες να αισθανόμαστε τύψεις και ενοχές για πράγματα που έχουμε πει ή για τις φορές που υψώσαμε τον τόνο της φωνής μας, είναι περισσότερες.Τώρα ήρθε η ώρα να κάνετε ειρήνη μαζί της αλλά και με τον εαυτό σας. Η μαμά σας σίγουρα σας έχει συγχωρέσει και αυτό που θέλει είναι να αποκολληθούν από την μνήμη σας όλες οι κακές αναμνήσεις και να θυμάστε μόνο τα καλά.

Αγοράστε της ένα δώρο

Αγοράστε στη μαμά σας ένα δώρο που ξέρετε ότι θα της άρεσε. Η μητέρα μιας φίλης μου ήθελε πάντα ένα συγκεκριμένο ρολόι, το οποίο ποτέ τελικά δεν είχε την ευκαιρία να αγοράσει. Μετά το θάνατό της, η φίλη μου αγόρεσε αυτό το ρολόι και το τοποθέτησε στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι της, ως επικύρωση της επιθυμίας της…

Μιλήστε της

Μιλήστε με την μητέρα σας, σαν να ήταν δίπλα σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να απελευθερώσετε τα συναισθήματά σας, να αποβάλλετε την ένταση και τους φόβους και αποτελεί κι αυτό μια μορφή επικοινωνίας. Μιλήστε για μια επιθυμία που έχετε ή για κάποιο επίτευγμα των παιδιών και εγγονιών της στο σχολείο. Μιλήστε ελεύθερα, σας ακούει!

Γράψτε της ένα γράμμα

Γράψτε ένα εγκάρδιο γράμμα με παραλήπτη τη μητέρα σας, στο οποίο θα αναλύετε τα συναισθήματά σας με λόγια. Πείτε της τα πάντα. Όλα όσα θα θέλατε να της πείτε αν την είχατε απέναντί σας. Αναφέρετε τα συναισθήματά σας ακόμα κι αν αυτό που νιώθετε είναι ενοχή, θυμός, πικρία. Ζητήστε από τη μαμά σας να σας καθοδηγήσει για θέματα που μπορεί να σας απασχολούν. Μπορείτε αυτό το γράμμα να το αφήσετε οπουδήποτε ώστε να αισθανθείτε την παρουσία της πιο έντονη.

Πάρτε την συμβουλή της

Θυμάστε που η μαμά σας είχε εκείνη την παράξενη, σχεδόν ενοχλητική ικανότητα να προβλέπει τα πάντα; Λοιπόν, ακόμα κι αν δεν σας αρέσει, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να σκέφτεστε σαν τη μαμά σας. Πριν πάρετε μια σημαντική απόφαση, ρωτήστε τον εαυτό σας, “Τι θα έλεγε η μαμά για αυτό;”. Βαθιά μέσα σας ξέρετε την απάντηση και ποτέ δεν είναι αργά να παραδεχτείτε ότι η μαμά είχε πάντα δίκιο.

Η απώλεια των γονιών – είτε της μητέρας, είτε του πατέρα – είναι μια οδυνηρή εμπειρία. Αλλά αν πιστέψετε ότι το ανθρώπινο πνεύμα ζει, θα συνεχίσετε να αισθάνεστε την παρουσία, την αγάπη και την προστασία που προσφέρουν πάντα οι γονείς…

Exit mobile version