Η μέθοδος «καγκουρό» που σώζει τα νεογέννητα

Η αγκαλιά της μητέρας προς το παιδί της αποτελεί έκφραση αγάπης και στοργής, αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αποτελεί επίσης πανίσχυρο «όπλο» που μπορεί να σώσει ένα μωρό από το θάνατο.

Η λεγόμενη μέθοδος «καγκουρό» είναι μια απλή αλλά σημαντική στρατηγική που μπορεί να μειώσει σημαντικά τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας. Ουσιαστικά πρόκειται για τη συνεχή δερματική επαφή μεταξύ μητέρας και μωρού κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής του η οποία μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, κυρίως για τα πρόωρα μωρά και τα μωρά που γεννιούνται λιποβαρή. Οι ειδικοί, μάλιστα, λένε ότι με τη μέθοδο «καγκουρό» ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί περίπου κατά 33%.

Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια μωρά πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο κατά τον πρώτο μήνα της ζωής τους. Τα μωρά που γεννιούνται λιποβαρή και τα πρόωρα μωρά είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο. Μπορεί η θερμοκοιτίδα να βοηθά τα πρόωρα μωρά να νιώθουν όπως στην κοιλιά της μαμάς τους αλλά από τη στιγμή που θα βγουν από αυτήν, δεν υπάρχει καλύτερη προστασία από την αγκαλιά της μητέρας.

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τις μαμάδες να εφαρμόζουν την μέθοδο καγκουρό προσφέροντας απλόχερα την αγάπη τους στα μωρά τους.

Exit mobile version