Η χρήση των tablets ξεκίνα υπερβολικά νωρίς, λένε οι ερευνητές

Ξεχάστε την ομιλία και το περπάτημα. Η σωστή χρήση των tablets και κινητών τηλεφώνων είναι το πρώτο ορόσημο για πολλά μωράκια, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Ειδικότερα μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics, επιβεβαιώνει ότι τα παιδιά μόλις ενός έτους χρησιμοποιούν οθόνες αφής για περισσότερο από 20 λεπτά κατά μέσο όρο, την ημέρα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) μάλιστα, εφιστά την προσοχή των γονιών και τους συμβουλεύει να μην επιτρέπουν στα βρέφη ηλικίας κάτω των 2 ετών να πιάνουν οθόνες αφής διότι όπως εξηγούν με αυτό τον τρόπο τα μωρά δεν αλληλεπιδρούν με ανθρώπους και δεν διευκολύνεται η εκμάθηση δεξιοτήτων αλλά και η ανάπτυξη. Από την άλλη βέβαια, αυτά τα νέα ευρήματα δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. 

«Η πρόσβαση σε αυτά, η εξοικείωση με επιδεξιότητα και η χρήση κινητών συσκευών είναι τα πρώτα βήματα για την επίτευξη του ψηφιακού αλφαβητισμού», λέει μια συντάκτρια της μελέτης, η Matilde Irigoyen. Σε κάθε περίπτωση η AAP ενθαρρύνει τους γονείς να περιορίσουν και οι ίδιοι τον χρόνο που αφιερώνουν σε tablets ή smartphones και να καθιερώσουν μια «ζώνη» κατά τη διάρκεια της ημέρας όπου κανένα μέλος της οικογένειας δεν θα επιτρέπεται να ασχολείται με την τεχνολογία. Αυτό για να έρθουν όλα τα μέλη της οικογένειας πιο κοντά μεταξύ τους.

Νωρίτερα αυτό το έτος, μια άλλη μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής έδειξε ότι τα 36% των μωρών έχουν χρησιμοποιήσει μια οθόνης αφής πριν συμπληρώσουν το πρώτο έτος της ζωής τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτά τα μωράκια είναι πιο «έξυπνα» και μπορούν να το κάνουν: το 24% των μωρών το έχει ζητήσει με κλάματα από κάποιο γονιό, το 15% αρέσκονται σε μια συγκεκριμένη εφαρμογή και το 12% έχει παίξει βιντεοπαιχνίδια!

Οι συγγραφείς της μελέτης μάλιστα παρακολούθησαν 370 γονείς με παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι μηνών και τεσσάρων χρονών και εντυπωσιάστηκαν από τα ευρήματα. «Δεν περιμέναμε τα παιδιά να χρησιμοποιούσαν συσκευές τεχνολογίας από την ηλικία των έξι μηνών», λέει η επικεφαλής της μελέτης Hilda Kabali «Κάποια παιδιά βρίσκονταν μπροστά από οθόνη για περισσότερο από 30 λεπτά!»

Οι στατιστικές αυτές βγάζουν νόημα αν αναλογιστεί κανείς τον τεχνολογικό εξοπλισμό που διαθέτουμε πλέον όλοι στα σπίτια μας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 97% των σπιτιών έχουν τηλεόραση, το 83% ηλεκτρονικό υπολογιστή και το 77% smartphones.

Exit mobile version