Η υγεία της μητέρας επηρεάζει το μέγεθος του βρέφους

Στο παρελθόν η «φυλή» και η «εθνικότητα» θεωρούνταν υπεύθυνες για τα διαφορετικά μεγέθη των μωρών που γεννιόντουσαν σε διάφορες χώρες.

Σύμφωνα όμως με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης η κακή υγεία και η διατροφή της μητέρας ευθύνεται κυρίως για τις περισσότερες διαφορές, που σήμερα παρατηρούνται παγκοσμίως στο βάρος και στο ύψος των μωρών μετά τον τοκετό. Η έρευνα μάλιστα υποστηρίζει ότι τα μωρά που γεννιούνται, οπουδήποτε στη Γη, από υγιείς μητέρες, που έχουν εξίσου υγιεινή διατροφή και επαρκή μόρφωση, είναι εντυπωσιακά όμοιου μεγέθους, ανεξάρτητα από το ποια είναι η φυλή ή η εθνικότητά τους.

Στη μελέτη με επικεφαλής τον καθηγητή Jose Villar του Τμήματος Γυναικολογίας και Μαιευτικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, συμμετείχαν σχεδόν 60.000 κυήσεις σε οκτώ πολύ διαφορετικές χώρες μεταξύ τους όπως η Ινδία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Ιταλία, η Κένυα, το Ομάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία.

Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης ευθύνονται κυρίως για το γεγονός ότι ένα μωρό γεννιέται μικρόσωμο. Αυτές περιλαμβάνουν συνήθως το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ από τη μητέρα, τη βαριά εργασία της κατά την εγκυμοσύνη και τον πρόωρο τοκετό. Η παχυσαρκία μπορεί επίσης μπορεί να προκαλέσει τη γέννηση παχουλών μωρών.

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε όλοι ίσοι κατά τη γέννηση αλλά μπορούμε να γίνουμε», είπε ο καθηγητής Villar.

Ένα πρόβλημα που επισημαίνει η μελέτη, είναι ότι δεν υπάρχουν ενιαίες προδιαγραφές για το πότε ένα μωρό θεωρείται ανησυχητικά μικρόσωμο και πότε  χρήζει ειδική αντιμετώπιση. «Δημιουργείται μεγάλη σύγχυση σε γιατρούς και μητέρες. Πώς είναι δυνατό ένα έμβρυο ή ένα νεογέννητο να θεωρείται μικρό σε μία κλινική ή νοσοκομείο μιας χώρας και να αντιμετωπίζεται ανάλογα, και μετά η ίδια μητέρα να πηγαίνει σε μια άλλη πόλη ή χώρα και να της λένε ότι το μωρό της αναπτύσσεται φυσιολογικά;» αναρωτήθηκε ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Στέφεν Κένεντι.

Πηγή: thehealthsite.com

Exit mobile version