Καμπύλες ανάπτυξης: Τι δείχνουν για το φυσιολογικό βάρος και ύψος του μωρού

Ένα πολύ μεγάλο λάθος που κάνει ο περίγυρος μας όταν γεννιέται ένα μωρό είναι να το συγκρίνει με άλλα παιδάκια της ηλικίας του από το δικό τους περιβάλλον.

Δηλαδή, έρχονται και σας ρωτάνε! “Πόσα κιλά γεννήθηκε;”, “A, του τάδε γεννήθηκε πιο πολλά!”

Ή “πόσα γραμμάρια παίρνει την εβδομάδα;” Δίνοντας πάλι μια παρόμοια απάντηση: “A, του τάδε έπαιρνε τόσα!”

Όλες οι παραπάνω απόψεις σαφώς και είναι λάθος και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λέγονται στους γονείς ως συμβουλές για το δικό τους παιδί.

Ο παιδίατρός θα σας εξηγήσει ότι μόνο με τις καμπύλες ανάπτυξης παρακολουθούμε το σωστό βάρος, ύψος και περίμετρο της κεφαλής και όχι με την ανάπτυξη του γιου ή της κόρης της φίλης μας.

Σε κάθε επίσκεψη, ο παιδίατρος καταγράφει τις τιμές στο βιβλιάριο υγείας του μωρού σας.

Πώς δημιουργούνται οι καμπύλες ανάπτυξης;

Οι καμπύλες ανάπτυξης δημιουργούνται μετά από μετρήσεις σε χιλιάδες φυσιολογικά μωρά.

Θα ακούσετε τον παιδίατρο να λέει ότι το παιδί βρίσκεται στην 50η εκατοστιαία θέση (μέσος όρος), στην 10η, 25η, 75η ή 90η εκατοστιαία θέση.

– Τι σημαίνει το παιδί βρίσκεται στην 50 εκατοστιαία θέση;

Αυτό σημαίνει ότι αν πάρουμε 100 υγιή παιδιά στην ίδια ηλικία με το παιδί σας, τα 50 θα έχουν βάρος μικρότερο από το βάρος του παιδιού σας ενώ τα άλλα 50 θα έχουν βάρος μεγαλύτερο.

– Τι σημαίνει το παιδί βρίσκεται στην 10 εκατοστιαία θέση;

Αυτό σημαίνει ότι αν πάρουμε 100 υγιή παιδιά στην ίδια ηλικία με το παιδί σας, τα 10 θα έχουν βάρος μικρότερο από το βάρος του παιδιού σας ενώ τα άλλα 90 θα έχουν βάρος μεγαλύτερο.

– Τι σημαίνει το παιδί βρίσκεται στην 25 εκατοστιαία θέση;

Αυτό σημαίνει ότι αν πάρουμε 100 υγιή παιδιά στην ίδια ηλικία με το παιδί σας, τα 25 θα έχουν βάρος μικρότερο από το βάρος του παιδιού σας ενώ τα άλλα 75 θα έχουν βάρος μεγαλύτερο.

– Τι σημαίνει το παιδί βρίσκεται στην 75 εκατοστιαία θέση;

Αυτό σημαίνει ότι αν πάρουμε 100 υγιή παιδιά στην ίδια ηλικία με το παιδί σας, τα 75 θα έχουν βάρος μικρότερο από το βάρος του παιδιού σας ενώ τα άλλα 25 θα έχουν βάρος μεγαλύτερο.

– Τι σημαίνει το παιδί βρίσκεται στην 90 εκατοστιαία θέση;

Αυτό σημαίνει ότι αν πάρουμε 100 υγιή παιδιά στην ίδια ηλικία με το παιδί σας, τα 90 θα έχουν βάρος μικρότερο από το βάρος του παιδιού σας ενώ τα άλλα 10 θα έχουν βάρος μεγαλύτερο.

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν για τις καμπύλες ανάπτυξης ύψους, περιμέτρου κεφαλής.

Exit mobile version