Κι όμως τα μωρά ζηλεύουν από την ηλικία των 6 μηνών!

Η ζήλια είναι ένα συναίσθημα που παρουσιάζεται συχνά σε έναν ενήλικα ή σε ένα παιδί που έχει μικρότερα αδέρφια.

Και μπορεί να είχαμε την υποψία, τώρα όμως αποδεικνύεται και επιστημονικά ότι και τα μωρά ζηλεύουν και μάλιστα από την ηλικία των έξι μηνών!

Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας διαπίστωσε ότι τα μωρά ηλικίας 6 μηνών και άνω ήταν σε θέση να εκφράσουν μια πρώιμη μορφή της ζήλιας. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι αντιδρούν αρνητικά όταν βλέπουν τη μητέρα τους να φροντίζει κάποιο άλλο άτομο ή να κρατάει στην αγκαλιά της κάποιο άλλο μωρό ή ακόμη και κούκλα!

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ Sybil ανέλυσε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου ενός βρέφους. Φαίνεται λοιπόν ότι τα μωρά ηλικίας από 6 μηνών και πάνω δείχνον ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον και ανταγωνίζονται της προσοχής της μητέρας τους όταν κρατά κάποιο άλλο μωρό στην αγκαλιά της. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το συναίσθημα της ζήλιας μπορεί να εμφανιστεί και από τη βρεφική ηλικία.

Σύμφωνα με την παιδίατρο Tanya Remer Altmann, που συμμετείχε στην έρευνα, από πολύ νωρίς τα παιδιά δυσκολεύονται να αποδεχθούν ότι η μητέρα τους μπορεί να δείχνει ενδιαφέρον και για ένα άλλο παιδί. Είναι, λοιπόν, προτιμότερο όταν η μητέρα θέλει να ασχοληθεί με ένα άλλο μωρό, να το κάνει έχοντας στην αγκαλιά της το δικό της και να δώσει προσοχή στο ξένο παιδί όταν το δικό της είναι απασχολημένο με τα παιχνίδια του.

Ζήλια παρατηρείται επίσης όταν οι γονείς αφήνουν μόνο του το μωρό στο δωμάτιο για να υποδεχτούν κάποιον επισκέπτη ή το αφήνουν έτσι απλά μόνο του στο κρεβατάκι του. Το καλό είναι ότι βλέπετε πώς να μωρά διεκδικούν την προσοχή σας από την …κούνια!

Exit mobile version