Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε με το μωρό σας

Αν συνηθίζετε να παίρνετε το μωρό στο κρεβάτι σας για να το ηρεμήσετε από το κλάμα, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε καθώς νέα έρευνα υποστηρίζει η Νο 1 αιτία για το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου (SIDS) είναι το μοίρασμα του κρεβατιού!

Η μελέτη που διεξήχθη από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής καθόρισε τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για τα SIDS. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι κίνδυνοι αλλάζουν ανάλογα την ηλικία του παιδιού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η Νο 1 αιτία θανάτου για τα βρέφη έως 3 μηνών είναι το γεγονός ότι μοιράζονται το κρεβάτι τους με κάποιον ενήλικα ενώ για τα μωρά από 4 μηνών έως 1 έτους, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να έχουν μαζί τους κατά τη διάρκεια του ύπνου κάποιο αντικείμενο όπως ένα λούτρινο αρκουδάκι ή μια μεγάλη κουβέρτα.

«Οι γονείς, ειδικά εκείνοι που κοιμούνται βαθιά, έχουν διαταραχές ύπνου, καπνίζουν απαγορευμένες ουσίες ή πίνουν, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κυλήσουν κατά λάθος πάνω στο βρέφος και να το πλακώσουν χωρίς καν να το καταλάβουν», δήλωσε στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα η παιδίατρος Cynthia L. Gellner.

Παρόλο λοιπόν που ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πολλοί γονείς εξακολουθούν να μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι με το βρέφος τους.

«Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 45% των γονέων μοιράζονται το κρεβάτι τις δύο πρώτες εβδομάδες ζωής του βρέφους» είπε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Jeffrey Colvin. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το 11% των γονέων κοιμούνται μαζί με τα μωρά τους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Pediatrics” και εξέτασε 82.017 περιπτώσεις αιφνίδιου θανάτου σε 24 πολιτείες των ΗΠΑ το διάστημα 2004-2012.

 

Exit mobile version