Μάθετε γιατί το μωρό πρέπει να κοιμάται στο δικό του κρεβατάκι

Σίγουρα κάθε μαμά θέλει το καλύτερο για το μωράκι της. Θέλει να αισθάνεται αγάπη, ασφάλεια και ηρεμία καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας.

Αν λοιπόν έχετε αποφασίσει να κοιμάστε μαζί με το μωρό σας στο ίδιο κρεβάτι, δεν παύει να είναι μια προσωπική σας επιλογή είτε γιατί θέλετε να ανταποκριθείτε καλύτερα, αν κλάψει είτε γιατί χρειάζεται να το χαϊδέψετε και να το νανουρίσετε. Κι αν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας είναι ευχαριστημένα, τότε όλα είναι υπέροχα.

Αν για παράδειγμα εσείς και ο σύζυγός σας θέλετε να κοιμάστε σε ένα king – size κρεβάτι μαζί με όλα τα παιδιά σας και είστε όλοι ευχαριστημένοι, ασφαλώς και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ωστόσο εδώ είναι τρεις συγκεκριμένες ανησυχίες τις οποίες καλό είναι να εξετάσετε.

Κοινός ύπνος με βρέφος

Τα βρέφη δεν μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους για τις ανάγκες τους, οι οποίες σαφώς και είναι διαφορετικές από εκείνες των μεγαλύτερων παιδιών.

Σύμφωνα με έρευνες, τα βρέφη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τυχαίο στραγγαλισμό, ασφυξία και αιφνίδιου βρεφικού θανάτου όταν κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους.

Επιπλέον, οι γιατροί συστήνουν τα βρέφη να κοιμούνται στις πλάτες τους, χωρίς μαξιλάρια, βαριές κουβέρτες ή λούτρινα ζωάκια τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Αυτό επειδή δεν έχουν ακόμα τις απαραίτητες κινητικές ικανότητες και δεξιότητες για να αλλάξουν θέση εύκολα, εάν χρειαστεί ή αν δεν βολεύονται.

Το να μοιράζεστε το ίδιο δωμάτιο είναι μια χαρά αλλά όχι το ίδιο κρεβάτι. Φροντίστε λοιπόν να έχετε την κούνια σε ελάχιστη απόσταση από το δικό σας κρεβάτι ώστε κατά τη διάρκεια της νύχτας να ταΐσετε εύκολα το μωρό σας ή να τρέξετε στο προσκεφάλι του αν το ακούσετε να κλαίει. Μπορείτε επίσης εύκολα να το χαϊδεύετε στην πλατούλα ώστε να αισθάνεται ασφάλεια κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Έλλειψη οικειότητας

Ο κοινός ύπνος είναι σημαντικός για το ζευγάρι. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει ζευγάρια να παραπονιούνται ότι τους λείπει η οικειότητα που υπήρχε παλιά στη σχέση τους, ο αυθορμητισμός, τα χάδια, οι βραδινές συζητήσεις που έκαναν πριν αποκτήσουν παιδιά.

Πρέπει λοιπόν να κρατήσετε ζωντανή τη σχέση σας ενθαρρύνοντας τον έρωτα. Θυμηθείτε ότι η ωκυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης, απελευθερώνεται τόσο κατά τη διάρκεια του θηλασμού όσο και του οργασμού.

Ύπνος που διακόπτεται

 

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι γονείς είναι δυσαρεστημένοι είναι η αδυναμία ξεκούρασης κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα παιδιά είτε διακόπτουν τον ύπνο τους, είτε τους διώχνουν από το κρεβάτι με αποτέλεσμα έτσι να μην ξεκουράζονται αρκετά.

Σίγουρα έχει σημασία η δημιουργία ενός ισχυρού δεσμού μεταξύ παιδιών και γονιών αλλά δεν έχει γίνει καμία έρευνα που να αποδεικνύει το αντίθετο. Ότι δηλαδή κάνει κακό στα παιδιά να κοιμούνται χώρια από τους γονείς τους.

Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι πρέπει να είστε ξεκούραστοι και δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Σε κάθε περίπτωση, εσείς και η οικογένειά σας γνωρίζετε καλύτερα την κατάσταση που επικρατεί σπίτι σας και αναλόγως αποφασίζετε.

Exit mobile version