Μάχη με τον ύπνο: Συμβουλές για «όνειρα γλυκά»

Όπως ήδη ξέρετε τα μικρά παιδιά χρειάζονται κατά μέσο όρο 11 – 13 ώρες ύπνου κάθε μέρα. Πρόκειται λοιπόν για πάρα πολλές ώρες ύπνου!

Και αν μάλιστα πρέπει την άλλη μέρα να πάνε στο νηπιαγωγείο και στον παιδικό σταθμό, πρέπει να βρίσκονται από νωρίς στα κρεβατάκια τους. Μήπως δυσκολεύεστε σε αυτό το σημείο και κάθε βράδυ δίνετε μάχη για να πείσετε το παιδί σας να πάει για ύπνο;

Τα μικρά παιδιά είναι οι πλοίαρχοι στο καράβι που ονομάζεται διαπραγματεύσεις (πέντε λεπτά ακόμη, άλλο ένα παραμύθι, άλλη μία καραμέλα, κ.λπ.).

Μετά όμως από μία κουραστική ημέρα στο γραφείο ή στο σπίτι, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να στείλετε με δάκρυα το μικρό σας για ύπνο. Δεν είναι ωραίο συναίσθημα ούτε για τα παιδιά αλλά ούτε και για τους γονείς. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε αυτές τις μάχες, λίγο πριν τον ύπνο!

Να είστε παρόντες

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι το παιδί σας μπορεί να αρνείται να πάει για ύπνο μόνο και μόνο επειδή θέλει να περάσει περισσότερο χρόνο μαζί σας; Σκεφτείτε λοιπόν τη μέρα σας και επικεντρωθείτε στις ώρες που περάσατε με το παιδί. Ήταν αρκετές; Αν όχι τότε προσπαθήστε αυτός ο ελάχιστος χρόνος που περνάτε μαζί να είναι ουσιαστικός. Θα μπορούσε να είναι 15 λεπτά αγκαλιάς και συνομιλίας για το σχολείο ή μια ώρα συνεχούς παιχνιδιού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εξαφανίστε το τηλέφωνό σας, απενεργοποιήστε την τηλεόραση, κλείστε τον υπολογιστή και απολαύστε τον χρόνο που περνάτε με το παιδί σας. Αν το κατάφέρετε αυτό θα διαπιστώσετε ότι η διαδικασία του ύπνου θα γίνει ευκολότερη.

Αφήστε το παιδί να απελευθερώσει την ενέργειά του

Αυτό το ξέρετε από πρώτο χέρι: Τα μικρά παιδιά είναι γεμάτα ενέργεια. Φροντίστε λοιπόν να εκτονώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Βεβαιωθείτε ότι έχουν μια καθημερινή διέξοδο για το σύνολο αυτής της ενέργειας και ότι το παιχνίδι είναι αρκετό. Με τακτική και συνέπεια, μπορεί να κοιμούνται λίγο πιο εύκολα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες τις οποίες μπορούν να ακολουθούσουν. Από το απλό ποδόσφαιρό μέχρι τα μαθήματα κολύμβησης. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία, ακόμα και μια απλή βόλτα στην παιδική χαρά ή παιχνίδι στον κήπο, είναι αρκετά.

Προσοχή στο φαγητό

Η διατροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο τη νύχτα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην διατροφή του παιδιού σας λοιπόν για να δείτε τι αντίκτυπο έχει την ώρα του ύπνου. Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να κρατήσει το μικρό σας σε εγρήγορση οπότε καλύτερα είναι να το αποφύγετε. Εάν το παιδί σας θηλάζει προσπαθήστε να μειώσετε την  καφεΐνη στη διατροφή σας για να δείτε αν αυτό έχει κάποια επίδραση. Η ζάχαρη μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο, γι ‘αυτό αποφύγετε το επιδόρπιο και άλλα ζαχαρούχα τρόφιμα στο δείπνο. Ακόμη και φρούτα αθώα όπως οι φράουλες ή τα πορτοκάλια μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο.

Σωστό timing

Το παν στον ύπνο είναι η ώρα. Αν βάζετε τα παιδιά πολύ νωρίς για ύπνο προφανώς η διαδικασία κρατάει πολύ επειδή δεν είναι πολύ κουρασμένα. Αν όμως το κάνετε πολύ αργά προφανώς και θα κοιμηθούν στην αγκαλιά σας. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να τα μεταφέρετε στο κρεβατάκι τους όταν ακόμη δεν είναι πάρα πολύ κουρασμένα. Αντί να περιμένετε για αποκαλυπτικά σημάδια της κούρασης, φροντίστε να εφαρμόζετε μια χαλαρωτική ρουτίνα προηγουμένως.

Οργανώστε την καθημερινή ρουτίνα

Για τα νήπια η ρουτίνα πρέπει να έχει διάρκεια από 15 με 30 λεπτά και μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες χαλάρωσης όπως διάβασμα, μπάνιο ή και άκουσμα χαλαρωτικής μουσικής.

Η νυκτερινή τελετουργία καλό θα είναι να μην είναι πολύ πολύπλοκη ή μεγάλης διάρκειας και να δίνεται η δυνατότητα στο παιδί να έχει κάποιες μικρές επιλογές, όπως το ποιά πυτζάμα θα φορέσει ή ποιό αρκουδάκι θα κρατάει αγκαλιά ή ποιά μουσική θα ακούσει. Αυτό του δίνει την αίσθηση ότι έχει τον έλεγχο της ρουτίνας.

Προετοιμάστε το παιδί

Προετοιμάστε το παιδί σας για τον ύπνο, μιλώντας για το τι θα συμβεί. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι ψυχικά προετοιμασμένος για τον ύπνο, Εξηγήστε του με τι σειρά πρέπει να συμβούν τα πράγματα και υπενθυμίστε του καθ ‘όλη τη διάρκεια της ρουτίνας ότι σύντομα θα πάει για ύπνο.  

Exit mobile version